ЕС препоръчва независим външен анализ на прокуратурата в България

Неотложен приоритет трябва да бъде приемането на нов закон срещу корупцията и бързото създаване на единен антикорупционен орган

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

България трябва да се фокусира върху премахването на политическото влияние върху съдебната система и да направи независим, външен анализ на прокуратурата. Това препоръчва Съветът на Европейския съюз (ЕС), който днес прие мониторинговите доклади за България и Румъния, съобщават от пресслужбата на Съвета.

В заключенията си Съветът потвърждава, че е необходимо по-ефективно прилагане на реформите и в двете страни, предава Investor.bg.

България трябва да се справи с проблемите с назначенията в съдебната система, както и ефективното изпълнение на съдебните решения, посочват още от Съвета на ЕС.

Реформирането на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата и засилването на правомощията на съдебния инспекторат остава от ключово значение. В съобщението се изтъкват и трудностите в борбата с корупцията и организираната престъпност.

„България трябва да консолидира и засили общата си политическа воля за постигане на реформи и да направи осезаем напредък, както и да гарантира независимостта, отчетността и почтеността на съдебната система, да продължи реформата, включително да осъществи и независим анализ на прокуратурата“, посочва се в съобщението на Съвета.

От Брюксел подчертават, че неотложен приоритет трябва да бъде приемането на нов закон срещу корупцията и бързото създаване на единен антикорупционен орган, за какъвто европейските власти настояха в предишния мониторингов доклад от началото на 2015.

Съветът отбелязва постигнатите от Румъния значителни успехи в много от наблюдаваните сфери и особено действията срещу корупцията по високите етажи на власта. Букурещ обаче трябва да гарантира, че реформите ще продължат и ще бъдат устойчиви, посочва се в съобщението.

Румъния също има допълнителна работа, за да гарантира независимостта на съдебната система.

Последни новини
Още от Новини