Анализатори коментират задържането на лихвите на BoJ

Брайън Фоулър от Bloomberg News, професорът в Aoyama Gakuin University Ейсуке Сакакибара, главният икономист в Japan Macro Advisors Такуджи Окубо и портфолио мениджърът в JP Morgan Asset Management Иън Стенли говорят за политиката на Абе и Коруда

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Брайън Фоулър, Bloomberg News

Той претегли всички възможности. Имаше няколко момента, в които наивно се надяваше, когато например каза, че цикълът се активира, което е малко трудно да се види от данните. Също така каза, че не смята, че отрицателните лихви ще се отразят негативно на печалбите на банките. Но все пак не отрече възможността за още облекчаване. Всичко е на масата и мисля, че дилемата е кога, а не дали ще облекчава повече.

Ейсуке Сакакибара, професор в Aoyama Gakuin University

Облекчаването на паричната политика не цели обезценяване на валутата. Разбира се, тя се обезцени малко, но главната цел е да се подпомогне възстановяването на японската икономика.

Такуджи Окубо, главен икономист в Japan Macro Advisors

Фискалната политика всъщност бе разтриктивна през последните две години. Имаше огромно търсене заради реконструкцията след земетресението през 2011, но това търсене пресъхна и фискалната политика сега е рестриктивна за растежа. Това е основното, което правителството трябва да промени.

Иън Стийли, портфолио мениджър в JP Morgan Asset Management

Ние смятаме, че най-вероятно ще натискат лихвите още повече в негативна територия през април. Ако погледнете растежа и инфлацията им – просто не са достатъчно високи. Доста вероятно е да ги намалят още повече, дори говориха в изявление за за по-слабите инфлационни очаквания. Повече е нужно от Япония. В каква форма? По-отрицателни лихви.

 

Последни новини
Още от Новини