Забавяне при основните икономически индикатори на китайската икономика

Данните са за януари и февруари

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стивън Енгъл от Bloomberg коментира последните данни за китайската икономика. 

Ивон Ман, Bloomberg: Как правителството ще постигне целта си сега, след като индикаторите показват продължаващо забавяне?

Стивън Енгъл, Bloomberg: Големият въпрос е има ли значение наистина дали ще постигнат целта си. Някои смятат, че те не трябва непременно да я следват, защото е нереалистична. Миналата година бяха постигнати 6,9%, но всички стойности досега показват, че растежът се забавя много по-бързо тази година. Така че, за да постигнат 6,5%, трябва да направят нещо, но вече чухме от гуверньора на PBOC Джоу Сяочуан, че няма да се въвеждат някакви сериозни стимули тази година освен ако нещата не се влошат драстично и няма значително сътресение и, че ще следват предпазлива парично политика. След малко ще видим и последните данни. Ние комбинирахме стойностите за януари и февруари заради сезонните изкривявания покрай Китайската нова година и все пак числата са доста надолу. Индустриалното производство за януари и февруари остана под очакванията. То отбеляза повишение от 5,4% за двата месеца, като проучването сред икономистите залагаше на 5,6%. През предишния месец стойността беше 6,1%. Така че определено виждаме забавяне в растежа на производството, което очевидно отразява и стойностите на PPI индекса, на които продължаваме да ставаме свидетели. Вече над 40 месеца наблюдаваме дефлация в производствените цени. Това е сигнал за слабо вътрешно търсене и слабо търсене от чужбина. Продажбите на дребно са ключов индикатор, защото правителството по време на сещата на Общокитайско събрание на народните представители обяви, че иска да увеличи потреблението, да задвижи потребителските тенденции. Продажбите на дребно в периода януари-февруари са с ръст от 10,2%, като медианните очаквания бяха за 11%. Така че и от тях виждаме леко разочарование. Също така след рекорден брой нови кредити през предишния месец, сега е регистриран остър спад. Тоест кредитирането също се забавя. Определено нещо трябва да се направи, за да се достигне заложения таргет.

Ивон Ман, Bloomberg: Стивън, чухме коментари от гуверньора на PBOC Джоу Сяочуан през уикенда. Той искаше да внесе чувство на спокойствие. Какво съобщение се опитва за изпрати всъщност?

Стивън Енгъл, Bloomberg: Да, той се опитва да изпрати успокояващо съобщение. Ако беше нервен и треперещ, това би създало една по-лоша картина. Да повторя, той каза, че ще запази предпазливата парична политика без големи стимули на всяка цена. В повечето случаи на такива пресконференции обаче не се създават новини. Сяочуан иска да създаде усещане за спокойствие и, че има контрол върху положението. Нека чуем повече от него.

В общи линии Сяочуан каза многократно, че произведените стоки за износ са силно конкурентни, въпреки продължаващите призиви за постепенно преминаване към сравнителни предимства. Конкурентоспособността като цяло остава доста добра.

Общокитайското събрание на народните представители приключва в средата на седмицата. Ще сме тук, за да го проследим. Обратно към теб. 

 

Последни новини
Още от Новини