Стиглиц съветва Япония за ДДС

Нобеловият лауреат ще говори пред правителството на страната на 16 март

Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат по икономика и професор в Колумбийския университет. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат по икономика и професор в Колумбийския университет. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Нобеловият лауреат по икономика и преподавател в Колумбийския университет Джоузеф Стиглиц ще говори пред отговорните за политиката фактори в Япония на 16 март (сряда).

Джоузеф Стиглиц е бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка и е сред най-известните съвременни икономисти с леви убеждения, като остава критичен спрямо глобализацията и свободния пазар.

Стиглиц ще има възможност да посъветва правителството дали да продължи по план с вдигането на ДДС от 8% на 10%, което трябва да се случи през април 2017. ДДС вече беше вдигнато веднъж от 5% на 8% през април 2014, като след това японската икономика влезе в рецесия, а гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода и премиерът Шиндзо Абе признаха, че ефектите от повишението са по-дълготрайни от очакваните.

През 2013 Стиглиц призова Япония да използва данъчната си политика, за да стимулира растежа, казвайки, че при внимателна настройка на данъчната система, чрез нея може да се наберат пари и да се стимулира икономиката и именно това трябва да направи Япония.

 

Последни новини
Още от Новини