Съществува ли потенциал за възстановяване на пазара?

Коментар на Бенджамин Пидли, ръководител на инвестиционните стратегии в HSBC Private Bank в Азия

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бенджамин Пидли, ръководител на инвестиционните стратегии в HSBC Private Bank в Азия, коментира икономиката на САЩ и фондовия пазар в Хонконг. Той разговаря с Ришаад Саламат в предаването "Trending Business" по Bloomberg TV. 

Как да разчитаме това?

Намираме се в ситуация, при която доверието, че САЩ, най-голямата световна икономика, все още „върви“ по пътя на икономическото развитие, се повишава. Мисля, че това нарастване на доверието, в резултат на което и на очаквания, че ще видим повишаване на лихвите от Фед в близко бъдеще, се дължи до голяма степен на повишаването на апетита към рискови активи.

Мисля, че очакванията за повишаване на лихвите от Фед всъщност са позитивни на пазара.

Ако погледнем резкия спад на пазарите в началото на годината, можем да си помислим - това е прекалено. Така ли стана?

До някаква степен. Но доста е интересно, че много от нашите клиенти по време на този срив бяха оптимистични, което според мен означава, че те не са инвестирали и не са задлъжнели твърде много. В резултат това виждаме, че рисковите активи и по-специално акциите се изкачват стабилно нагоре на базата на подобрението на американската икономика.

Кредитните спредове? Какво ни показват?

Кредитните спредове не дават индикации за значителни притеснения в краткосрочен план. Друг показател, който следим също така е движението на американския долар спрямо хонконгския долар. Изглежда, че е сравнително добър измерител.

...но той не се изменя. Имам предвид, че се наблюдават слаби движения.

Валутната двойка се търгува в диапазон между 7-7,50-7,85. Фактът, че към момента се търгува по-близо до горната граница на валутния коридор между 7 и 7,50 на хонконгския долар според мен означава, че има приток на капитали към Хонконг. Няма съмнение, че в последно време акциите в Хонконг са на ниски нива.

Базовият хонконгски индекс Hang Seng се търгува при отношение цена/печалба равно на 9, което е впечатляващо за индекс с подобни размери.

Така е, но също и..

Имам предвид, че има причина за това.

Мисля, че той беше повлечен от негативните настроeния, които преобладаваха сред западните инвеститори и инвеститорите в Китай. Те понижиха цената на акциите в Хонконг при съотношение цена/счетоводна стойност до 0,82, което е изключително ниска стойност на фона на последните загуби, реализирани на пазара. Инвеститорите търсят възвръщаемост и желаят да инвестиции в компании, които разпределят част от печалбата си под формата на дивиденти. 

 

 

Последни новини
Още от Новини