Петролът отстъпи от 3-месечния връх

Иран иска да увеличи производството до 3,9-4 млн. барела дневно до края на годината

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петролът отстъпи от 3-месечния връх, който беше достигнал, и към 16:30 ч. Брентът се търгуваше на ниво от малко под $39 за барел. Анди Косгроув от Bloomberg Intelligence с коментар за очакванията на пазара, имайки предвид това, че Иран иска да повиши производството до 3,9-4 млн. барела дневно до края на годината.

4 млн. барела дневно, това ще е най-високото производство на Иран от 6-7 години. Това новина ли е за Вас, или го очаквахте?

Не мисля, че това е кой знае каква изненада, или че трябва да се приема като голяма изненада от някой, който следи казаното от Иран. Те казаха, че искат да стигнат ниво на производството от 3,9-4 млн. барела дневно. Само преди няколко седмици казаха,че ще стигнат границата от 3,9 млн. барела до август. Пазарът отбеляза известен спад и мисля, че той се опитва да намери фундаментална причина, докато от техническа гледна точка е време за известни разпродажби.

Пазарът очаква и среща на производителките в и извън ОПЕК за замразяване на производството. Чудите ли се какъв е ефектът от това? Иран иска да увеличи производството от малко под 3 млн. барела до 4 млн. барела преди изобщо да обмисли такова предложение. Русия и Саудитска Арабия се съгласиха едва след като производството им вече беше рекордно високо. Ще има ли голяма разлика заради замразяването на производството?

Да, вече го казахте. Русия е близо до максималния производствен капацитет. Интересно е какво ще направи Саудитска Арабия през лятото, когато нивото на потреблението ще регистрира пик и ще има допълнително търсене за 300 до 400 хил. барела дневно. Очакванията на пазара в момента обаче са производството от Иран да достигне 3,4 до 3,5 млн. барела до края на годината. Ако достигнат ниво от 3,9 до 4 млн. барела дневно, допуска, че това може да се приеме като мечи сигнал от пазара.

Имайки предвид, че пазарът търси равновесието между търсенето и предлагането, и това, което виждаме от Иран, колко дълго ще отнеме преди да стигнем до понижение на производството в САЩ от ниво от малко над 9,5 млн. барела дневно до малко над 9 млн. барела? Очакваме ли да достигнем до нещо като равновесно положение към края на годината?

Международната енергия агенция понижи очакванията си за производството на петрол от страни извън ОПЕК. Те понижиха прогнозата си с още 150 млн. барела дневно до края на годината. Имайки предвид и прогнозата на Международната енергийна агенция очакваме излишъкът на пазара да продължи да е налице и в края на годината. В зависимост от това къде стигне американското производство може да има известна разлика, но все още има около 1 млрд. барела запаси, които трябва да бъдат продадени. При предишните цикли, когато пазарът на петрола достигаше дъното, ситуацията беше много волатилна. Цикълът от 1998-1999 е нещо като прецедент, анализирайки колко бързо можем да се отлепим от дъното сега.

 

Последни новини
Още от Новини