Изненадващ търг за пласиране на новите еврооблигации на България

Търгът беше обявен без роуд шоу

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Изненадващо беше обявен търгът по пласирането на новите еврооблигации на България, без т. нар. роуд шоу, т.е. без емисиите да бъдат представени пред инвеститорите. Ценните книжа ще са с падеж от 7 и 12 години.

Очакваше се първо през седмицата да има среща с инвеститорите т. нар. роуд шоу програма и  евентуално в петък да бъде обявена емисията, но вместо това веднага стартира процедура по емитиране, каза Калоян Масларски, ръководител в отдел финансови пазари от Societe Generale Експресбанк, който коментира новината в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.  

Обемът по двете емисии облигации ще бъде обявен окончателно в края на деня, когато се види инвеститорския интерес, като по закон правителството има право да набере до 2 млрд. евро от международните пазари.

Очакванията са за по-голям интерес към 7-годишните облигации.

Първоначалната цена, обявена към инвеститорите е мид-суап + 205 базисни точки доходност за 7-годишните облигации и мид-суап + 245 базисни точки за 10-годишните, което е доста щедро към инвеститорите, имайки предвид премията, които книжата предлагат спрямо сходни инструменти със същия матуритет, каза Масларски.

Възможно е всички необходими средства да бъдат набрани с това излизане на международните финансови пазари и то да е последното за годината, коментира Масларски.

В зависимост от интереса може премията в доходностите на двете емисии да намалее с 10-15 базисни точки, каза още експертът.

Моментът е подходящ за излизане на международните финансови пазари, завърши ръководителят в отдел финансови пазари в Societe Generale Експресбанк.

Вижте целия коментар във видеото:

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини