Индустриалното производство в еврозоната с най-висок ръст от 2009

Силните данни са водени от Германия, Франция и Италия

Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Производство на компоненти за вклакове във фабрика на Alstom в Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Индустриалното производство в еврозоната започна 2016 силно. То нараства с 2,1% през януари спрямо декември, като това е най-високият ръст на месечна база от над 6 години, показват данни на Евростат.

Ръстът в индустриалното производство е воден от най-големите икономики в еврозоната - Германия, Франция и Италия, а на годишна база повишението достига 2,8%, като е най-високо от 2011.

В същото време икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакват икономическият растеж в региона да достигне 0,4% през текущото тримесечие, както и през следващото, което би представлявало ръст от регистрираните през последните 3 месеца на 2015 0,3%.

И докато инфлацията остава далеч под целта на ЕЦБ, като дори през февруари достигна негативна територия, което принуди гуверньорът Марио Драги да действа агресивно и да увеличи значително стимулите в еврозоната, изглежда икономическата картина в Европа не е изцяло песимистична.

Макар и крехко, възстановяване в еврозоната има, като именно това сочат последните данни за ръста на индустриалното производство. Не трябва да забравяме и ефекта от поевтиняването на суровините, които позволяват на производителите с излишен капацитет да увеличат производството, възползвайки се от по-евтиния производствен ресурс.

Последни новини
Още от Новини