Хонконг оглавява класацията на пазарите с най-скъпи жилища в света

Второ място заема Лондон, а трето - Ню Йорк

Квартал Peak, Хонконг. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Квартал Peak, Хонконг. Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Хонконг оглавява класацията на консултантската компания CBRE за водещите световни пазари с най-скъпи жилища.

Наскоро мегаполисът беше поставен на трето място от консултантската компания Savills в класацията на най-скъпите градове в света за настаняване на чуждестранни служители. Градът зае също трето място в класацията на най-скъпите градове за живеене в света, подготвяна от Economic Intelligence Unit.

Цената на кв.м жилищна площ в Хонконг достига 9 770 паунда на кв.м през 2015 г., отчита компанията. Второто място е за столицата на Великобритания Лондон със 7 069 паунда на кв.м, а третото – за Ню Йорк с 5 810 паунда, пише Investor.bg.

Топ 5 се допълва от Париж и Сингапур, а топ 10 – от Токио, Лос Анджелис, Милано, Рим и Единбург.

Най-ниски са средните цени на кв.м жилищна площ в Истанбул – 774 евро за кв.м за миналата година, следван от Йоханесбург – 839 паунда на кв.м, и Кейптаун - 1 136 паунда на кв.м. Топ пет на водещите световни пазари с най-ниски цени на жилищата се допълва от Лисабон и Чикаго, а топ 10 – от Мадрид, Барселона, Сидни, Банкок и Берлин.

Лидер по ръст на цените на жилищата през 2015 г. е Дъблин с 21,6%. Следва Хонконг с 20% и Единбург също с 20%. Топ 10 се допълва от Сидни, Берлин, Истанбул, Шанхай, Пекин, Кейптайн и Абу Даби.

Същевременно обаче компанията отчита, че Сингапур е лидер по най-високи капиталови стойности на цените на жилищата със средните 570 хил. паунда, следван от Лондон с 525 837 паунда. Хонконг е на трето място с малко под 508 хил. паунда. Четвъртата позиция е за Ню Йорк с малко над 432 хил. паунда.

В глобален мащаб Лондон води по размер на наемите на жилища – малко под 2 100 паунда средно на месец. Второто място е за Абу Даби с приблизително 1 700 паунда месечно, а третото – за Сингапур с 1 650 паунда. В топ 10 влизат Лос Анджелис, Ню Йорк, Дубай, Хонконг, Сидни, Маями и Париж.

Лидер в глобален план по ръст на наемите обаче е Единбург – 19% за 2015 г., следван от Абу Даби и Истанбул с по 12% и Сидни с 8,3%. В първите 10 попадат още Токио, Дъблин, Дубай, Берлин, Лос Анджелис и Шанхай.

Най-висока е доходността от имотите, отдавани под наем, в Чикаго - 10,4%, сочат още данните на компанията. Следва Йоханесбург с 9,7%, а трети е Кейптаун със 7,9%.

Последни новини
Още от Новини