Brexit далеч не е главният риск за британската икономика

Банките ще преместят в Европа абсолютния минимум от операциите си в случай на Brexit, смята Роджър Бутъл, основател на Capital Markets

Роджър Бутъл Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Роджър Бутъл Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мислиш ли, че Великобритания ще бъде по-добре дългосрочно ако напусне ЕС, Роджър?

Не, помня как гласувах на референдума през 1975. За разлика от някои аз много добре помня. Гласувах да останем и едва в последните няколко години станах привърженик на Brexit.

Марк Карни каза миналата седмица, че Brexit е най-голямата вътрешна заплаха за британската икономика. Не се ли чувствате все едно че си играете, защитавайки Brexit.

Честно казано не. Мисля, че преувеличава с рисковете. Да, има ги, но вярвам, че ще са по-големи ак останем. Когато планирам бъдещето на компанията си и когато давам препоръки на клиентите ни не започваме да ги плашим с Brexit. Други неща са много по-важни като цената на петрола, паричните политики по света, инфлацията. Brexit е много по-надолу в списъка по важност.

Когато обаче попитам икономистите за краткосрочните вреди от излизането предупреждават за валутна криза, дългова криза, можем да влезем в рецесия. Всъщност в едно скорошно проучване на Bloomberg всички икономисти бяха категорични, че шансовете за рецесия ще се увеличат драстично ако Великобритания излезе. Не виждате ли това да се случва или сте по-склонен да рискувате краткосрочно, за да спечелите дългосрочно?

Не бих поставял кой знае какво значение върху, извинете ме, проучването на икономистите на Bloomberg. Какво знаят те? Бих правил разлика между рецесия и валутна криза. Паундът вече отслабна, отчасти за опасенията за Brexit. Мисля, че това е много добра новина, искам паунда да се смъкне от години. Бих желал да падне още, в момента е на много високо ниво. Дългова криза? Не, Великобритания още ще си бъде тук, няма да си смени валутата, кредитният й рейтинг ще бъде висок.

А риск от криза в преките чужди инвестиции и рецесия?

Не, не! В денят след референдума, когато гласуваме да излезем от ЕС, нещата ще са си все същите. И ще останат така известно време. Има двугодишен период, в който ще трябва да преговаряме с ЕС, и ще има малко несигурност, да.

Какъв ефект ще има това върху Ситито? Какъв процент от работните места там ще отидат в Париж, Дъблин и други места? Марк Карни говореше как много институции правят планове за преустройство около това.

Да, ще има някакви изгубени позиции, но тази идея, че банките ще местят цели отдели в Париж и Франкфурт е безумна. Преди не толкова отдавна същите тези банки се оплакваха от европейския таван на бонусите. Забравили са за това. Той ни беше наложен. Разбира се, ако напуснем ЕС ще можем да го премахнем. Безумно е, че хората ще решат да се преместят в Париж и Франкфурт да плащат тези безбожни данъци.

Но ще загубят достъпа до единния пазар. Вече Великобритания няма да бъде платформа на света към ЕС.

Точно така! Ще има някакви загубени работни места, въпросът е колко. Но съм уверен, че банките ще искат да преместят максимално малко от операциите си в Европа.

 

Последни новини
Още от Новини