3D карти за самоуправляващи се автомобили

Ма Джей от Bloomberg News с коментар за разработването на карти за самоуправляващи се коли

Zenrin, производител на карти Zenrin, производител на карти

Google и Toyota са сред клиентите на Zenrin, който иска да създаде 3D карти за самоуправляващи се автомобили до 2020 година. Компанията разработва система, която ще превежда данни в реално време, събрани от радарите на автомобилите и други сензори.

Зенши Такаяма, президент Zenrin: Използваме измерващо оборудване и други най-модерни технологии за събиране на данни за картите. Следователно картите ни са много по-подробни и точни. Инвестираме в използването на тези технологии, когато се въведе автономно шофиране.

Нека разберем нещо повече от Zenrin от репортера на Bloomberg News Ма Джей. Радвам се да те видя. Кажи ни нещо повече за компанията. Какво е Зенрин?

Ма Джей, Bloomberg News: Зенрин е най-големият производител на карти в Япония. Стартира бизнеса си преди 70 години в курортите с горещи извори в Западна Япония, като изготвя карти за туристи. С годините събира най-пълната база данни за карти в Япония.

Понастоящем е доставчик на Google, картовите услуги на Google в Япония, както и на Toyota, Nissan и други японски автопроизводители.

Тъй като автопроизводителите се опитват да въведат самоуправляващи се автомобили до 2020, Zenrin също се опитва да разработи система за карти за самоуправляващи се автомобили.

Да поговорим за технологията на картите. Какви карти са необходими за самоуправляващи се автомобили?

Мисля, че двете ключови думи са реално време и голяма прецизност. За разлика от съществуващите карти коли и навигационните системи, самоуправляващи се автомобили се нуждаят от най-осъвременените карти – не могат да разчитат на карти на 2 седмици – трябва да бъдат много прецизни и в реално време.

Така е. Президентът на Nissan Карлос Гон казва, че липсата на картова технология е най-голямата техническа пречки пред самоуправляващите се автомобили. Какви са предимствата, както и предизвикателствата пред Zenrin за изработването на карти за самоуправляващи се автомобили?

Картите са много местен продукт. Затова предимствата на Zenrin ще бъдат в Япония, защото тук има много добра база данни. Всеки автопроизводител, който иска да продава самоуправляващи се коли тук, ще се наложи да използва базата данни на Zenrin. Но ако Zenrin просто разчитат на съществуващата база данни – това няма да бъде достатъчно и потенциалът им за развитие ще бъде много ограничен. Ще трябва да инвестират в информационни технологии, за да разработят система, която автоматично да пренася данните, събрани от сензорите в карти за самоуправляващи се автомобили. 

 

Последни новини
Още от Новини