Русеф може да изгуби подкрепата на основния си коалиционен партньор

Партията Бразилско демократично движение ще вземе решение до 30 дни

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Lula Marques/Bloomberg Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Lula Marques/Bloomberg

Влиятелната центристка партия Бразилско демократично движение (БДД), ключов съюзник на управляващата левица, си даде вчера 30 дни да реши дали да запази или скъса отношения си с президента на Бразилия Дилма Русеф, застрашена от парламентарна процедура за отстраняване от поста, предаде Франс прес.

"Правителството взе погрешни решения. То е на път да потъне, а Бразилско демократично движение не може да потъне с него", заяви за АФП Осмар Тера, депутат от партията, събрала се вчера на национален конгрес в столицата Бразилия.

Във враждебна атмосфера към Русеф, изправена пред сериозна политическа криза, делегатите от формацията гласуваха също предложение, забраняващо на членове на партията да поемат нови министерства, при положение, че следващата седмица БДД трябва да поеме министерството на гражданската авиация, пише Investor.bg.

Стълб на коалицията, ръководена от Партия на трудещите се на Дилма Русеф, БДД е най-голямата парламентарна сила в Бразилия с 65 от общо 513 депутати и 18 от общо 81 сенатори. Тя има седем министри в правителството.

Очаква се делегатите на конгреса да преизберат Мишел Темер за председател на партията. Темер е вицепрезидент на страната и би поел управлението й до следващите избори през 2018 г., в случай на отстраняване на Русеф от президентския пост.

"Не можем да пренебрегнем факта, че Бразилия преживява много сериозна икономическа и политическа криза", заяви Темер в реч на конгреса.

Той отбеляза, че програмата на БДД излага план за стимулиране на бизнеса, намаляване размера на държавната администрация, създаване на работни места и възстановяване на икономическия растеж, свил се до 3,8 процента миналата година - най-лошото състояние за последните 25 години.

Дясната опозиция смята да се възползва от ефекта, предизвикан от подозренията в злоупотреби към бившия президент Луис Инасиу Лула да Силва, за да изведе привържениците си днес на улични протести.

Над 400 протеста са свикани в цялата страна. Най-голямата демонстрация е планирана в икономическата столица Сао Пауло, крепост на опозицията, където властите очакват да се съберат над един милион души.

Последни новини
Още от Новини