Как се изменя профилът на богатия африканец

Голяма част от новобогаташите в развиващите се пазари са на възраст между 20 и 30 години

Претория, ЮАР. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Претория, ЮАР. Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Профилът на богатия африканец се променя от възрастния побелял мъж на младия милениал (човек, роден между 1982 и 2004), който е открил нови начини за правене и управление на парите си в променящата се международна среда, пише Bloomberg.

До 2025 на континента ще има 3 933 ултра богаташи спрямо 2 650 към миналата година, сочат данни от доклад на Knight Frank от 2016. Така в Кения например богаташите са се увеличили със 122% спрямо 2005, отчитайки повишение с 2% през 2015 въпреки предизвикателствата пред икономиката. Някои от тях са на възраст между 20 и 30 години.

„Новобогаташът е по-млад в развиващите се пазари като Китай и Африка, отколкото в развитите.“, обяснява авторът на доклада Андрю Шърли.

Навлизането на млади и добре образовани хора в клуба на богатите е глътка свеж въздух и носи възможности за по-нетрадиционни начини на умножаване и харчене на разполагаемите средства. Все повече богати африканци си купуват самолети, за да избегнат дългото чакане на летищата.

„Пътят от Лагос до Лондон е осмият най-бърз път с частен самолет в света“, казва Шърли. „Летището „Уилъсн“ в Найроби е пълно с частни самолети.“

През изминалата година кенийската банка CFC Stanbic Bank отчита увеличение с 40% на броя клиенти, притежаващи над 1 млн. долара. Причината част от голямото богатство да се озове в ръцете на младите африканци е наследяването на семейния бизнес. Обезпокоени, че децата им може просто да изхарчат натрупаните пари, някои бизнесмени полагат усилия да ги обучат от рано на необходимите мениджърски и финансови умения.

„Много хора смятат, че децата им не са достатъчно отговорни и затова е нормално да ги вкарват в бизнеса на по-ранна възраст“, обяснява Шърли. 

Последни новини
Още от Новини