Мариса Майер иска да участва в бъдещето на Yahoo

Bloomberg с коментар за бъдещето на Yahoo и ролята на главния изпълнителен директор Мариса Майер

Мариса Майер, президент, Yahoo Мариса Майер, президент, Yahoo

Мариса Майер разговаря с Чарли Роз в ексклузивно интервю. Бих искала да отбележа, че тази жена все още трябва да е в отпуск по майчинство, но не е. Тя работи здраво и се опитва да спаси Yahoo. Тази седмица имаха проблеми. В Борда им има двама нови членове. Смяташ ли, че скоро предстои продажба?

Кори Джонсън, Bloomberg: Интересно е, че това са нови хора в Борда – не са хора, които се занимават с операции, медии или продукти. Добавиха двама финансови директори. Като че ли нямаха достатъчно финансови съветници в Борда – взеха и още. Мариса Майер разговаря с Чарли Роз и за нейното бъдеще в компанията – дали ще остане каквато е или ще бъде продадена. Да чуем какво казва.

Мариса Майер, президент Yahoo: Обичам да ръководя Yahoo, мисля, че хората там са страхотни, обичам клиентите си, мисля, че продуктите, върху които работим, са вълнуващи и ще се радвам да ги видя завършени, но очевидно имаме и задължения да създадем най-голяма стойност. Надявам се, че стратегията е да остана в компанията, но също така да изпълним задълженията си към акционерите.

Едва ли решението ще бъде нейно. Ако активите се продадат на стратегическо придобиване, част от стратегията и един от активите е Мариса Майер и огромната й заплата. Тя е изключително високоплатена и трябва да решат дали искат да я задържат. Тя определено е част от технологичната структура в Силициевата долина, но уважаван президент. Трудностите за Yahoo започнаха много преди тя да се появи и продължиха и с нея, но като част от ролята й в Силициевата долина, Чарли я попита какво се случва със случая с Apple. Много е интересно – отговорът на правителството, което настоява, че става дума само за един телефон, само за един случай, но технологичната общност, включително Yahoo, не е съгласна.

Мариса Майер, президент Yahoo: Имаме нулева толерантност към тероризма, но определено в услугите ни има елемент на доверие и когато видим становището на Applе, става дума, че може да се злоупотреби с това, което бяха помолени да направят, и да се използва срещу клиенти, които не са терористи. Има сива зона, що се отнася до това дали подобна технология, подобна задна вратичка съществува, как би могла да се използва.

Кори Джонсън, Bloomberg: Всички в Силициевата долина са силно загрижени за задната вратичка и случая с Apple и ФБР.

Да се върнем за кратко в Yahoo. Какво ти каза, вкарват двама членове на Борда с опит във финансите. Компанията не страда от липса на съветници по отношение на финансите, но те не променят посоката. Дали привличането на още хора е напразно? Всъщност не правят стратегически ход.

Кори Джонсън, Bloomberg: Напълно съгласен съм. Положението е такова още преди идването на Мариса Майер в Yahoo – какво да правят с Alibaba, какво да правят с активите и как да го направят. Имаха толкова много хора в Борда, които със сигурност са ги съветвали. Разбира се, наемането на всеки възможен експерт – счетоводен, данъчен, които трябва да разберат какви са продуктите и как да изградят медийна компания от това, което имат. В същото време имаме и други компании. Харчат милиарди долари, за да им казват какво да правят. В същото време Facebook харчи милиард долара, или по-малко, за Instagram. Вижте какъв успех постигна Instagram или какво създаде Amazon - огромен медиен бизнес, докато Yahoo не се справя. 

 

Последни новини
Още от Новини