Обама: Мобилните устройства трябва да дават достъп до личните данни

Това ще се случва само ако е необходимо за предотвратяване или разкриване на терористични атаки, посочва президентът на САЩ Барак Обама

Снимка: Scott Eells/Bloomberg Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Американският президент Барак Обама в петък отправи емоционално послание мобилните устройства да започнат да се създават по начин, който да позволи на правителствата да имат достъп до лични данни, ако това е необходимо за предотвратяване на терористични атаки или за други важни случаи, пише Investor.bg, пoзовавайки се на Ройтерс.

Държавният глава заяви, че той не може да коментира правния спор между Федералното бюро по разследвания (ФБР) и Apple, в който агенцията иска да принуди технологичния гигант да позволи получаването на достъп до iPhone, свързан със стрелеца от Сан Бернардино Саид Фарук. Но Обама даде ясно да се разбере, че въпреки неговите коментари за неприкосновеността на данните в Америка и гражданските свободи е необходим баланс, така че да се позволи намесата на правителството, ако това е необходимо. 

“Ако технологично е възможно да се направи непробиваемо устройство или система, в които криптирането е толкова силно, че няма ключ, няма вратичка като цяло, тогава как ще се справяме с детската порнография и как ще решаваме или предотвратяваме терористични нападения”, посочва той.

Миналия месец ФБР се сдоби със съдебна заповед, която задължава Apple да напише нов софтуер и да вземе други мерки, така че да премахне паролата и защитата на устройството, така че да даде достъп до iPhone-а на Фарук.

Apple, която отказва да коментира думите на Обама, досега не се е съобразила с иска. Тя заяви, че заявката на правителството ще създаде “задна вратичка” в телефоните и с тях ще могат да злоупотребяват престъпници и правителства. Освен това компанията посочи, че Министерството на правосъдието не е получило от Конгреса правото да изисква подобни неща.

Обама призна за скептицизма на правителството в навечерието на разкриването на програмите за шпионаж, които станаха публично достояние благодарение на бившия служител на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. Но посочи, че трябва да бъде намерен компромис, който ограничава гражданските свободи и защитава сигурността. Това решение вероятно е под формата на система със силно криптиране и “ключ” за сигурност, който се дава на “възможно най-малък брой от хора” за случаи, в които те са съгласни, че са важни. Според Обама случаят с Apple изисква създаването на няколко решения за това как да се постигне баланс на тези рискове. 

Последни новини
Още от Новини