Какво означава нестабилността при цените на желязна руда

Кен Хофман от Bloomberg с коментар за значението на желязната руда за китайската икономика

Търговия на желязна руда в Китай Търговия на желязна руда в Китай

Има голямо объркване по въпроса дали желязната руда e предимно ликвиден или неликвиден пазар. Разяснете ни, моля.

Кен Хофман, Bloomberg: Желязната руда е изключително ликвидна в Китай. Мисля, че това, което научихме тази седмица и за което не се говори много, е, че желязната руда всъщност е китайско-търгувана суровина.

Това, което виждам все повече, е, че Китай не само е най-големият купувач на суровини в света, но се превръщат и в най-големият търговец на суровини. Важно е да отбележим, че китайските пазари са много по-волатилни от западните. Например, индексът „Шанхай композит“ е 2.5 пъти по-волатилен от западните. Желязната руда обикновено е 3 до 4 пъти по-волатилна от пазарите на мед, например. Нещата все още не са приключили. Ще видим голяма нестабилност при цените на металите и на желязната руда.

Благодаря за предупреждението. Дайте ни представа за позиционирането. Колко активна е търговията с желязна руда в сравнение с миналата седмица?

Кен Хофман, Bloomberg: Отново, що се отнася до Китай, търгуват изключително активно. Търгуват със 100 милиона метротона годишно. Това са милиарди долари на ден.

Цените на желязната руда бяха изключително високи – възможно най-високи. Мисля, че това, което повечето трейдъри направиха, беше че изчакаха няколко дни и след това отново влязоха. Още лоши новини дойдоха от желязната руда, от мината в Бразилия, чиято стена се скъса и причини бедствие – съобщиха, че ще започнат работа отново през четвъртото тримесечие и ще дадат на световния пазар поне още 15 милиона метротона желязна руда. Основните неща за желязната руда не изглеждат много добре и според мен търговията прилича на бичи ход и мечи тренд.

Последен въпрос – може би е очевиден, но освен за стомана, за какво още се използва желязната руда? Какво означава за китайската индустриална икономика?

Кен Хофман, Bloomberg: Стоманата е желязна руда, желязната руда е китайската икономика, както и възможността да се преобърне тази икономика. 

 

Последни новини
Още от Новини