Британците може да са по-добре отколкото казва статистиката

Растежът може да е по-висок и инфлацията по-ниска от сегашните данни

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Подобреният анализ на дигиталната икономика може да покаже, че британската икономика расте по-бързо, и че потребителите са по-добре, според бившия заместник - управител на Bank of England Чарли Бийн.

Бийн, който в петък публикува правителствения си доклад за официалната икономическа статистика, каза, че британският растеж може да се окаже с между една трета и две трети от процента по-висок с подобрената събираемост на данните, пише Bloomberg.

„Измерването на икономиката никога не е било по-трудно от днес,” каза Бийн пред репортери в Data Science Institute при Imperial College London. Въпреки, че дигиталната икономика очевидно добавя към икономиката, това не се отразява непременно от сегашните методологии,  добави той.

Докладът на Бийн цитира „разтърсващите бизнес модели”, като тези на Spotify Ltd., Amazon.com Inc. и Arbnb Inc. като зони, където икономическата активност не е добре прихваната от установените статистически методи.

Настоящата недорепрезентираност на дигиталната икономика в статистиката също означава, че „скоростта, с която реалните доходи растат може да е подценена”, каза Бийн. „Поради някои от наблюдаваните феномени може да означава, че инфлацията може да е по-ниска от реалните статистики.”

Нови центрове

Коментарите на Бийн подчертават последствията от препоръките му за подобрение на качеството на статистиката, което включва промяна на културата на Британския офис за национална статистика (ОНС), създаване на два нови центъра, за по-добро измерване на икономическата дейност, използване на административните данни и прилагане на по-голям надзор на статистическия институт.

ОНС каза в изявление, че проверява „значителен набор от ресурси”, за да прихване „цялата икономическа дайност в Обединеното кралство”.

По-доброто използване на административните данни „ще ни позволи да се изправим пред предизвикателствата на измерване на променящата се модерна икономика и ще подпомогнат трасформацията ни в световен водач сред статистическите институти”, каза Джонатан Атоу, заместник - директор на ОНС.

Бийн препоръча на ОНС да отвори центрове за отличие в науката за данните – най-вероятно с клонове в Лондон и хъб в Нюпорт, където е и централата на офисът. Атоу каза, че това са „вълнуващи идеи” , които могат да помогнат на офиса „да приветства напълно настоящата революция в данните за технологиите.”

от Джил Уорд

Последни новини
Още от Новини