Защо рисковите капиталисти залагат на Виетнам

Дейв Маклър от 500 Startups с коментар пред Bloomberg за инвестициите във виетнамски стартъпи

GrabTaxi GrabTaxi

Защо Виетнам? Какво се случва там?

Дейв Маклър, патрньор, 500 Startups: Във Виетнам има много хора, и много хората са онлайн и в цяла Югоизточна Азия се наблюдава все по-голям интерес към интернет.

Кои са най-популярните сектори?

Мисля, че има много нашумели сектори, но все още се фокусираме върху основни неща, от които се изкарват пари. Това са финансовите услуги, вероятно здравеопазване и образование, както и много електронна търговия.

Вече работите в 50 страни, включително Бразилия, Норвегия, Бахрейн. Огромни фирми като Andreesen Horowitz отказват да инвестират в чужбина. Какво пропускат? Знам, че сте говорили с Марк и Бен.

Много умни момчета! Всъщност Марк е един от инвеститорите ми.

Значи лично той е инвеститор в 500 startups.

Когато започнахме, той даде малък личен чек. Благодаря ти, Марк!

Опитът им определено е в САЩ и англоговорящите пазари. Справят се там и това е страхотно за тях. Само защото не избират да отидат на други международни пазари, това не означава, че това не е възможност за нас или за други компании.

Каква друга конкуренция за инвестирането има на място като Виетнам?

Не много. Рисковите капиталисти все още са нещо ново за развиващите се пазари. Особено на етапа, на който ние инвестираме – най-ранния – няма почти никаква конкуренция. Обикновено ние сме първите, с изключение на някои други инвеститори ангели и предприемачи в страната, може би има само няколко активни рискови фондове.

Какво мислите за GrabTaxiUber такситата на Югоизточна Азия?

Мисля, че е страхотно, защото ние сме инвеститор и нашият управителен партньор в Малайзия Кайли Енг беше един от първите инвеститори в компанията. Познавам основателите на Lyft и Uber. Бях инвеститор в Lyft, когато управлявах fb фонда на Facebook през 2009. Мисля, че е чудесен бизнес, работят и във Виетнам, както и в други части на Югоизточна Азия. Lyft се справя чудесно и може би няма да са печеливши навсякъде по света.

Lyft и Grab са направили нещо като съюз, за да надвият Uber, така ли е?

Мисля, че всеки, който не е Uber, се конкурира с Uder. Имат тежка конкуренция, да.

Знам, че пътувате през половината от времето си. От ваша гледна точка на пътуващ човек, как може да се разбере къде е следващото горещо технологично място? Къде трябва да бъдете?

Прекарвам много време на път и вероятно посещавам около 20-25 страни годишно. Инвестираме в тези страни благодарение на новия ни фонд – в момента трупаме фонд на стойност $200 милиона. Освен това стартираме фондове във всеки регион – засега имаме около 10. Персоналът на повечето се състои от местни хора - говорят езика и работят там. Смятаме, че има много възможности за директни инвестиции и ранно участие в много от компаниите и особено на места като Виетнам, Тайланд, Латинска Америка и Близкия изток. 

 

Последни новини
Още от Новини