Трудна година за Samsung

Едуин Чан от Bloomberg с коментар за проблемите, пред които е изправена южнокорейската компания

Samsung Samsung

Samsung е изправен през цял куп проблеми. Така ли е?

Едуин Чан, Bloomberg News: Да, освен икономическите сривове, бавно губи и пазарен дял както пред китайските конкуренти, така и пред Apple. Мисля, че в самата компания признават, че трябва да се превърнат в истински първенец, да използват иновации и да водят пазара.

Говорим за корпоративна структура и току-що получихме новини, че ще позволят на човек, който не е главен изпълнителен директор, да стане председател.

Да, гласуваха за това решение. Според мен е символичен ход и целта му е да проправи пътя към разделянето на ролите в бъдеще. Наистина смятам, че това може да се случи след време. По-важните въпроси не са за същинските роли на председателя и президента, а за състава на Борда - дали може да бъде независим. Може ли директорите да бъдат независими. Също така и корпоративната култура.

Така е. Трябва да кажа, че не е потвърдено – информацията е от днес. Има дискусии дали хората искат да видят управляващата структура променена по някакъв начин. Прав ли съм?

Да, съгласен съм. Дори регулаторите забелязват това. Мисля, че голяма част от това се случи по време на противоречивата сделка с Cheil Industries или сливане от миналата година. Все повече признават, че структурата чебол пречи на икономическия прогрес.

На даден етап това беше полезно, но вероятно вече не е така. Да не забравяме, че Samsung не е само компания за смартфони. Вероятно е по-голяма в много други видове електроника.

Със сигурност е най-големият корейски конгломерат. В известен смисъл смартфоните са перлата в короната на Samsung. Те са водещи за компанията, затова им обръщаме внимание.

Какво ни казва това за световната технологична индустрия? Какво мислят хората?

Ако чуем какво казва Тим Кук, Samsung или Xiaomi – мисля, че всички се подготвят за много трудна година. Китайското търсене се забавя. Развиващите се пазари не се справят със застоя. Мисля, че тази година ще опитат да се задържат и да запазят пазарния си дял, докато се опитват да развиват сектори като виртуалната реалност. 

 

Последни новини
Още от Новини