Мианмар в търсене на новия лидер

Страната има голям потенциал за растеж, смята Аарон Конъли от Lowy Institute for International Policy

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Аарон Конъли от Lowy Institute for International Policy коментира пред Bloomberg президентските избори в Мианмар и влиянието им върху икономиката. 

Ивон Ман, Bloomberg: Нека поговорим за това важно събитие и промените, които ще настъпят в Мианмар. Гражданската война, която продължи вече пет десетилетия. Президентските избори са изключително важни. Аун Сан Су Чи няма да е кандидат, но какво означава това за икономиката на страната?

Аарон Конъли, изследовател в Lowy Institute for International Policy: Националната лига на демократите, която спечели мнозинството в парламента по време на изборите през ноември, очерта много бегло плановете си за икономиката. Тя обяви, че иска да продължи да привлича чуждестранни инвестиции, както предишното правителство направи през последните 5 години. Те се ангажираха също да подобрят условията за огромната част от населението, която живее в бедност. Но така и не видяхме повече подробности за това. Говори се, че циркулира документ с по-детайлна информация, написан от Шон Търнел, австралийски академик, но много малко хора са го виждали. Така че очакваме от тях да започнат да очертават политиката си веднага щом смяната на властта стане факт на 31 март.

Ивон Ман, Bloomberg: Интересно е, защото управлението на военната хунта остави страната като една от най-бедните в Югоизточна Азия. Финансовата и бизнес средата са все още е силно усложнени. Има 4 валутни курса, липсва кредитен рейтинг. Какъв е потенциалът за растеж тук?

Аарон Конъли, изследовател в Lowy Institute for International Policy: Все пак това е страна с 50 млн. души. Има голям потенциал, защото тръгва от ниска база. Много потенциал за растеж. Но ако системите и процесите се развиват правилно, инфраструктурата се разширява, нещата ще се подобрят. Ще отнеме време и се очертават политически предизвикателства за Сан Су Чи. Тя има 5 години, за да покаже на хората в Мианмар, които я избраха, че може да донесе растеж за страната. Ще бъде много трудно, имайки предвид ниската база, на която се намира в момента.

Ивон Ман, Bloomberg: Кажете ни малко повече за кандидата Хтин Чяу, който мнозина очакват да стане президент. Той е описван като шофьорът на Су Чи, но това ли е всичко? Няма ли нещо повече за него?

Аарон Конъли, изследовател в Lowy Institute for International Policy: Да, има малко повече. В последните дни се върти това заглавие, че е бил неин шофьор. Да, правел е това, когато шофьорът й е отсъствал, но всъщност е един от най-близките й приятели. Той беше един от малкото хора, които бяха допуснати да я видят, когато беше под домашен арест. Има известен дебат кога точно са се запознали. По време на престоя й в Оксфорд през 70-те или докато той е учил икономика в Университета в Лондон. Той е един от най-близките й приятели и някого, когото тя познава от дълго време, както и видна фигура от вътрешното й обкръжение. Въпреки това нещата не са напълно ясни – той е член на партията, жена му също, тъстът му основа Националната лига на демократите заедно със Сан Су Чи преди 25 години. 

 

Последни новини
Още от Новини