Степента на дивергенция в политиката на Фед

Коментар на Люк Хикмор, старши инвестиционен мениджър на Aberdeen Asset Management

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Люк Хикмор, старши инвестиционен мениджър на Aberdeen Asset Management, коментира степента на дивергенция в политиката на Фед и останалите водещи централни банки в световен мащаб. Той разговаря с Анна Едуардс в предаването "Countdown" по Bloomberg TV.

Те предвиждат три повишения на лихвените проценти през 2016. Ще се съгласите ли?

Предстои да видим. Може би ще видим едно или вероятно две повишения на лихвите. Бих искал да видим три, но е от съществено значение да се пристъпи към подобен ход. Компаниите, инвеститорите, клиентите и индивидите, като цяло вземат грешни решения в тази лихвена среда, в която се намират. Виждаме също така голямо подобряване на икономическите данни в САЩ в сравнение с това, което очакват хората. В този смисъл, трябва да поемем в обратната посока от Европа. Мисля, че три повишения са твърде много. По-скоро ще видим едно. Две или три повишения са малко вероятни.

Да погледнем тази интересна графика, която показват степента на дивергенция на политиките в момента въз основа на прогнозите на Goldman Sachs. Тя представя динамика на дивергенцията в политиката на водещите централни банки, считано от началото на 80-те години. Можем да видим къде се намираме в момента спрямо историческите нива и колко голяма е дивергенцията. По думите на Goldman Sachs степента й не е необичайна спрямо историческите нива. Притеснява ли Ви това, ако вземем предвид тази голяма дивергенция в политиките, която предполагам, че вече е налице?

Не особено. Трябва да гледате индивидуално на икономиката, в която инвестирате. Ясно е, че общото между тях е свързано с опасенията и рисковете пред валутите. Виждаме го с волатилността при еврото в последно време. От гледна точка на компаниите в САЩ, това е сравнително затворена икономика. И има огромно значение по отношение на дивергенцията в политиката с европейската икономика. Това, което е съществено, както правилно беше казано днес, е, че Фед осъзнава отговорността си както към спестителите, така и към инвеститорите.

Какви са вашите очакванията от Фед? Виждаме графика на Bloomberg, според която вероятността за повишаване на лихвените проценти към края на годината е 72,7%. Ако вземем предвид от средата на февруари, когато пазарните участници бяха много нервни на фона на притесненията, свързани с растежа на глобалната икономика, към днешна дата те са по-спокойни и очакват повече покачвания на лихвите.

Да, през тази година много от политическите лидери говориха за повишаването на лихвите. За това, че няма да предприемат действия докато не видим достатъчно стабилизиране на икономиката и политическата среда. В този контекст може би през лятото. На екрана виждаме, че очакванията за повишаване на лихвите са около 60% за септември, може би 46% за юни. Това ми изглежда малко късно. Мисля, че ако вдигнат лихвите вероятно ще го направят някъде през юни. Март не стои на дневен ред.  

 

Последни новини
Още от Новини