Сирийската бежанска криза и политиката на САЩ

Саманта Пауър, посланик на САЩ в ООН коментира външната политика на Съединените щати в предаването GO на Bloomberg TV

Саманта Пауър, посланик на САЩ в ООН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Саманта Пауър, посланик на САЩ в ООН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

60 млн. са прогонените от войната хора, от които 20 млн. са бежанци, пресекли международна граница. Светът никога не е бил по-щедър. Частните донори никога не са били по-щедри, правителствата не са били по-щедри, но въпреки това нуждата от помощ е толкова по-голяма, че надхвърля подкрепата. Една от причините, поради която се изостри проблемът с бежанския поток към Европа, беше че Световната програма за храните не успява да запълни пропастта между предлаганата и нужната помощ. Въпреки, че САЩ е дала 5 млрд. долара хуманитарна помощ в Сирия по време на тази война. При новината, че дажбите ще бъдат намалени, че няма да бъдат инвестирани пари в училища, защото не успяваме да нахраним хората, а какво остава за грижата за тяхното образование... Точно за това хората, получавайки информацията, че дажбите ще бъдат намалени на половина.... Ако си родител просто поглеждаш към децата си и си казваш: „Добре, какво ми остава освен да доверя живота на семейството и децата си на контрабандистите? Може би не е най-доброто решение, но изборът е между бомбите и контрабандистите. Това, което е важно, е да се помисли как да се разпредели тежестта и повече държави по света да помогнат на тези хора. Президентът Обама заяви, че по време на Генералната асамблея на ООН през септември ще работи в посока разпределение на тази тежест върху много повече държави. Има държави в света, които изобщо не приемат бежанци. Те може да не са географски толкова близо до Сирия, но наистина има начин да се отнеме от бремето на съседните държави, Турция, Либия, Йордания, а вече и от Европа.

 

Но това, за което говорите, е симптом. Бежанците са симптом на фундаментална болест, която лежи в основата. Може ли този проблем да се разреши без радикална промяна на самият режим в Сирия?

Решението минава през политически решения. Точно за това секретар Кери инвестира толкова много в сътрудничеството с Руската федерация, която е на съвсем различна страна в конфликта вече 5 години. Ние осъзнаваме, че една от причините за бежанската криза, е политическият конфликт в Сирия. Минаха вече пет години, а той продължава. Някакво намаляване на насилието все пак вече е на лице и това е важно. Има по-малък брой бежанци, след като не падат бомби от небето, но дългосрочното решение на проблема е да се постигне политическо решение, което да убеди по-голямата част от населението да остави оръжията и да се убедят сирийците, които са избягали от страната си, когато настъпи подходящият момент, да се върнат обратно у дома. А това изисква много работа.

 

Последни новини
Още от Новини