Пазарът на труда в условията на умерен растеж

Централните банки трябва да подкрепят растежа, смята Ален Дихейз, главен изпълнителен директор на Adecco

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор на Adecco, коментира пред Bloomberg перспективите пред световната икономика и какво означават те за работната сила.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Вие изцяло отразявате проблемната среда и добре познавате същността на реалната икономика. Може да се каже, че европейската икономика и в частност френската вече се представят по-добре. Усеща ли се това или все още не?

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор на Adecco: Това, което обявихме, се отнася за резултатите ни през 2015, а също и за четвъртото тримесечие на 2015. Виждаме продължение на умерения растеж в световен аспект. Със сигурност той се различава в отделните континенти. Ако започнем с Европа, ние винаги сме твърдяли, че Франция ще бъде последната, която ще се възстанови, и видяхме именно това. Освен във Франция виждаме добро представяне и в страните от Южна Европа – Италия, Испания – страни, които взеха драстични мерки по време на рецесията и сега виждаме резултатите от тези мерки. Франция има да извърви дълъг път, вече говорихме за това. После отправяме поглед към по-зрелия пазар - във Великобритания виждаме положителен БВП от 6 години, умерен растеж. Германия също показва добри стойности и умерен растеж. Adecco расте в Северна Америка от повече от 5 години и в САЩ наблюдаваме продължение на умерения растеж.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Разкажете ми за връзките ви с отделните индустриални сектори. Промениха ли се те? Говорихме за продуктивността, за това че много компании търсят по-гъвкави служители. Повече ли представители на различните индустрии като строителството идват при вас с желанието да намерят временни работници в период на спад и несигурност, отколкото на бум?

Ален Дихейз, главен изпълнителен директор на Adecco: Има две основни тенденции. Ако наистина се намираме в период на несигурност, но бих казал отрицателна несигурност, тогава ние сме първите, които напускат компаниите. В случай на положителна несигурност, но без да знаем пълнотата на възстановяването, ние ще сме първите, които ще влезем в тях. Точно това виждаме сега най-сетне във Франция. БВП прогресивно расте. Беше с 1,1% миналата година, а през тази се очаква да е 1,3%. Пазарът също се подобри. Имаме растеж от 1,5% за второто и третото тримесечие. За четвъртото тримесечие той е 5%, а за януари и февруари общо растежът е 6%. И БВП се възстановява.

 

Последни новини
Още от Новини