Молбите за помощи за безработни в САЩ на 5-месечно дъно

Положителните данни от пазара на труда в най-голямата икономика продължават

Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Молбите за помощи за безработни в САЩ паднаха до най-ниското си ниво от 5 месеца насам през седмицата, приключила на 5 март. Понижението е в размер на 18 хил., като така молбите за помощи за безработни достигат 259 хил., показват данни на Министерството на труда в САЩ. Най-ниската стойност за последните 4 десетилетия е 255 хил.

Прочитът на официалните данни е и доста под очакванията, като икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха молбите за помощи за безработни за седмицата, приключила на 5 март, да достигнат 275 хил.

Данните са поредните положителни, идващи от пазара на труда в САЩ, докато безработицата също остава на ниско ниво – 4,9%.

Централните банкери от Фед ще се срещнат 15-16 март във Вашингтон, като ще направят оценка на прогреса в заетостта, инфлацията и растежа и ще представят обновените си прогнози за икономиката.

Очакванията за разминаване в паричните политики на Фед и ЕЦБ започват отново да набират скорост, особено след агресивните стимули, въведени от управителят на ЕЦБ Марио Драги на 10 март.

 

Последни новини
Още от Новини