Инфлацията в Китай за февруари над очакванията

Цените на храните движат напред индекса на потребителските цени

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Потребителските цени в Китай през февруари растат с 2,3% на годишна база, което е над очакванията и над ръста им през януари, който достигна 1,8%.  Производствените цени бележат спад от 4,9%, което напълно отговаря на прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg, и е под спада от 5,3%, регистриран през януари.

Това е най-големият ръст в индекса на потребителските цени от средата на 2014, като той се дължи главно на поскъпването на храните покрай Китайската нова година, която през тази година се падна през февруари. Храните във втората по големина световна икономика растат със 7,3%, докато извън тях ценовото равнище бележи ръст от 1%. Инфлацията в сектора на услугите се забавя.

Стабилизирането в ръста на ценовото равнище в Китай на ниво от около 2% може да успокои властите и да сложи край на страховете за дефлация, въпреки че производствените цени вече бележат спад 48 пореден месец, подчертавайки забавянето в производствения сектор в страната.

Забавянето на инфлацията в сектора на услугите също не е добър признак, имайки предвид прехода към сектора на услугите, който се опитва да направи китайската икономика.

 

Последни новини
Още от Новини