ЕК одобри обединение на два от водещите производители на генерици

Allergan и Teva обаче ще трябва да изпълнят определени условия

Снимка: Scott Eisen/Bloomberg Снимка: Scott Eisen/Bloomberg

Европейската комисия е дала одобрението си за обединението на два от водещите производители на генерични лекарства – Allergan Generics (бившата Actavis) и Teva, става ясно от съобщение на Комисията.

Брюксел обаче поставя и някои условия пред осъществяването на сделката, част от които са Allergan да се откаже от свои активи, включително и голяма част от бизнеса си във Великобритания и Ирландия. Teva трябва да се откаже от активи в Исландия, пише Investor.bg.

Причината за допълнителните условия са опасенията на ЕК, че сливането на двете компании може да предизвика изкривяване на пазара за генерични лекарства и особено на регионалните пазари във Великобритания, Ирландия и Исландия.

Ефективната конкуренция между производителите е ключова за намаляването на цените за пациентите и здравните системи, посочва в коментар на решението комисарят по въпросите на конкуренцията в ЕС Маргрете Вестагер.

Teva съобщи пред ЕК за плановете си да придобие Allergan в средата на януари 2016 година. В съобщението на Комисията не се коментира стойността на сделката. 

След оценка на предложението от Брюксел са установили къде може да се появи конфликт при обединението на двете компании и са предложили варианти за запазване на свободната конкуренция на пазара за генерични лекарства, се казва още в съобщението от Брюксел.

Последни новини
Още от Новини