Датската централна банка не последва ЕЦБ

Депозитната лихва в Дания остава на ниво от -0,65%

Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Датски крони. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Датската централна банка остави своята депозитна лихва на ниво от -0,65%, като по този начин не последва ЕЦБ, която понижи всичките си основни лихвени проценти.

Действията на двете централни банки днес означават, че разликата между депозитната лихва на Датската централна и депозитната лихва на ЕЦБ се сви до най-ниското си ниво през последните 14 месеца (0,25%).

Освен това бездействието на Датската централна банка показва, че напрежението от поскъпване на датската крона се е понижило, след като през миналата година тя беше жертва на спекулативни атаки, принудили датската парична институция да се намеси с мерки, които да предотвратят поскъпването на кроната, която е фиксирана към еврото. Спекулантите залагаха на това, че фиксираният курс няма да издържи и ще се стигне до ситуация, сходна с тази, в която попадна Швейцарската централна банка, преди да премахне тавана на валутния курс на франка спрямо еврото.

Управителят на Датската централна банка Ларс Роде каза, че очаква депозитната лихва в страната да остане на ниво под 0% до края на 2019. Той изрази увереност, че дори ако някои централни банки по света понижат още лихвите, Дания ще може да се справи с нова спекулативна атака срещу фиксирания валутен курс на кроната към еврото.

 

Последни новини
Още от Новини