Бум на туристите в Япония

Джеймс Мейгър от Bloomberg News с коментар за ръста на чуждестранните туристи в Япония.

Бум на туризма в Япония Бум на туризма в Япония

Говорим за очевидните ползи за хотелите и авиолиниите, но какви са останалите ефекти, които можем да очакваме?

Джеймс Мейгър, Bloomberg News: Скокът за миналата година от 47% след двуцифрения ръст през предишните няколко години е толкова висок, че инфраструктурата на туризма в Япония поддържа същото темпо. Наблюдаваме увеличение на продажбите в туристическите автобуси, агенциите се справят по-добре. Освен това, има засилено търсене на екскурзоводи и преводачи. Миналата година рекорден брой души се явиха и взеха изпита за екскурзоводи за чуждестранни туристи в Япония.

Интересно е, че Япония е най-бързоразвиващият се пазар за Airbnbимаме бум в споделящата икономика. Дали този ръст ще продължи? Какво още може да направи Япония, за да насърчи сектора на туризма?

Преди няколко години правителството си постави цел от 20 милиона туристи годишни и те я постигнаха предсрочно през 2015. Сега вдигнаха целта на 30 милиона. Предстои Олимпиадата в Токио през 2020. Със слабата йена и развиващата се средна класа в азиатските страни изглежда, че ръстът в туризма ще продължи. Има още много неща, за които трябва да се погрижат заради нарастващият брой чуждестранни туристи. Едно от тях е, че в Токио няма достатъчно хотелски стаи. Токио е градът с най-висока заетост и както казахте Airbnb е най-бързоразвиващият се пазар в Япония, само заради липсата на хотели.

Другият проблем е, че голяма част от сектора беше насочена към туристи от Европа. 86% от хората, които изкараха изпита за екскурзоводи, го направиха за екскурзоводи с английски, но всъщност 52% от хората, които посетиха Япония миналата година, са от Тайван, Хонконг или Китай, а други 20% са от Южна Корея. Така че броят на екскурзоводите или преводачите, които се грижат за тези хора или за повечето гости на страната, трябва да се увеличи.

Бяха направени усилия за изучаване на сиамски и други езици, освен английски, в Токио и други градове, но трябва да се свърши още работа, както и в инвестирането в туристически агенции, инфраструктурата и хотели

 

Последни новини
Още от Новини