Волатилността създава възможности

Коментар на Рори Бейтман от Schroders

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рори Бейтман от Schroders коментира пред Bloomberg състоянието на пазарите и политиката на централните банки на отрицателни лихвени проценти. 

Анна Едуардс, Bloomberg: Джефри, нека поговорим за ралито на мечите пазари и отскачането, което видяхме след 11 февруари и, което определя какви класове активи да избираме. Как ви изглежда оптимизмът напоследък на пазарите на акции?

Рори Бейтман, Schroders: Волатилността е ключов фактор. Ние смятаме, че ще има волатилност при всички класове активи, както и при акциите. Ако се опитаме да предвидим, едва ли ще видим повече от 20% скок или 20% корекция. Изглежда, че S&P 500 е достигнал разумно високи нива и маржовете на печалбите в САЩ са високи. Но не мога да спекулирам относно 20% корекция. Може да има малко поевтиняване, имайки предвид това, което се случи на суровинните пазари, може би ще видим малка корекция.

Анна Едуардс, Bloomberg: Към активи убежища ли се насочвате в момента или търсите по-голям риск?

Рори Бейтман, Schroders: Според мен се очерта дебатът качество срещу стойност. Изглежда вътрешните страхове за икономиката не са толкова големи, колкото в действителност. Смятам, че сме повече насочени към подценени актив, по-опортюнистични в доста сфери на пазара като материали, банки или дори технологии, при които несъмнено ще има растеж.

Анна Едуардс, Bloomberg: Има ли възможности за банковия сектор или да ги търсим извън него?

Рори Бейтман, Schroders: Банките бяха силно ударени от ситуацията с отрицателните лихвени проценти, сега те се търгуват на много атрактивни цени, при отношение цена на акция/счетоводна стойност на акция под 1. Възвръщаемостта на собствения капитал се подобрява. Трябва да обърнем по-голямо внимание дали банките са добре капитализирани, дали генерират достатъчно пари в брой и подобряват балансите си. В някои случаи като при Lloyds например частта с парите в брой е непреодолима.

Анна Едуардс, Bloomberg: Дали най-важното сега е политиката на централните банки и отрицателните лихвени проценти. За да планирате инвестициите си вие избирате отделните бизнеси и начини на управление, които да ви впечатлят.

Рори Бейтман, Schroders: За нас наистина е важно да преминем през шума и Драги като че ли е в дупка в момента. Пазарите очакват нещо да се случи утре. Не съм изцяло сигурен какво ще направи той и какво повече може да направи – да намали с още 10 базисни точки депозитната лихва, да увеличи количествените улеснения по отношение на обхват и мащаб. Това са неща, които могат да се случат, но според мен сме във фаза, при която цените на суровините, на селскостопанските продукти доста се успокоиха. Това трябва да се отрази на базовата инфлация. Да, видяхме нещо като спад от 1% до 0,7% при базовата инфлация в Европа, но не ми се струва, че ще стигнем до дефлационна среда, затова съм оптимистично настроен. Нека дадем време на пазарите, за да се настроят към лежащите в основата инфлационни стойности. 

 

Последни новини
Още от Новини