Винарна като катализатор на японската икономика

Единствената винарска изба в префектура Мияги се надява да възроди икономиката в региона

Винарна "Акиу" Винарна "Акиу"

Акиу е единствената изба в радиус от няколко километра. Всъщност е единствената винарна в префектура Мияги. Собственикът на Акиу се надява, че тя ще се превърне в катализатор на съживяването.

Шикафуза Мори, CEO винарна Sendai Akiu: Чрез избата можем да покажем успешен един бизнес модел и да насърчим местното население и бизнес в Тахоку. Надяваме се, че подобен вид бизнес също може да бъде печеливш.

Регионът беше силно засегнат от земетресението, цунамито и последвалата ядрена авария през 2011 г.

В Мияги не се усети значително повишаване на радиацията във въздуха, но въпреки това се опитва да избегне от стигмата. Още преди бедствието туризмът в град Акиу беше в упадък и все още не се е възстановил. Винарната в Акиу е едно от малкото положителни неща и се надява да спечели от възродената любов към виното на японците. Само няколко месеца след откриването си, избата е затрупана от поръчки от местни ресторанти, хотели и пазари. Засега произвежда вино от лозя от цяла Япония, но от септември ще работи с грозде от собствените си лозя. Очаква се да произвежда около 30 000 бутилки вино годишно.

С плановете за възстановяване и все по-популярното вино, местните бизнес лидери се надяват да привлекат повече работници и посетители и най-вече по-младите, за да помогнат за възстановяването на местната икономика. А заради изобилието от обработваема земя дори се говори, че областта може да се превърне във втория винарски център на Япония и да се конкурира с Кацанума в подножието на планината Фуджи. Но преди всичко развиващият се бизнес трябва да спечели сърцата и вкуса на любителите на виното в Япония – чаша след чаша. 

 

Последни новини
Още от Новини