Шарапова може да загуби милиони заради положителен допинг тест

Джанет Паскин от Bloomberg News с коментар за загубите, които застрашават Мария Шарапова

Мария Шарапова Мария Шарапова

Изненадана ли сте, че близо $300 000 от спонсори бяха оттеглени след като излезе новината за положителния допинг тест. Шарапова каза, че това е лекарство, което използва от 10 години по медицински причини.

Джанет Паскин, Bloomberg News: Мненията на хората по темата наистина са разделени. Трябва да разберем, че от близо 11 години Мария Шарапова е най-високоплатената жена спортист в света. Голяма част от тези пари има общо с маркетинговата й сила и способността й да продава. Договорът й с Найки е на стойност близо $70 милиона за период от 8 години. Компаниите са свързани с нея чрез силни финансови стимули. Може би имат и причина да се откажат от нея, ако бъде наказана.

Реакцията на спонсорите беше изключително бърза – и аз бях малко изненадана. В същото време спонсорите са под голямо напрежение, защото трябва да реагират, когато спортистите признават нещо толкова сериозно.

Джанет, каква е цената, която Шарапова трябва да плати. Какви са цифрите?

Първото нещо е, че трябва да върне парите, които спечели на Australian Open. Тя спечели около $300 000, защото стигна до четвърт финалите. След това стойността на парите от спонсорите й далеч надвишава тази сума. Тя печели около 80% или $23 милиона за миналата година от спонсори. Не е ясно каква част от тях ще изгуби, но вероятно ще бъде голяма.

Ще успее ли да се възстанови? Свършено ли е с рекламата?

Мисля, че зависи от това колко дълго ще продължи наказанието й. Тя е на 28 и е получавала травми. Ако й е забранено да се състезава за 4 години, което е възможно, ще бъде малко вероятно да се завърне на 32 години. Възможно е да не успее да участва на Олимпиадата в Рио, ако бъде наказана. 

 

Последни новини
Още от Новини