Северна Корея твърди, че може да монтира ядрени бомби върху балистични ракети

Журналистът от Bloomberg News Питър Пае докладва от Южна Корея

Питър Пае Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Питър Пае Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предполагам няма как да се знае, но какво казват хората за валидността на това изказване?

Анализаторите тук в Южна Корея и в САЩ не вярват на този доклад. Най-вече защото не са сигурни дали Северна Корея има капацитета да развие ядрена бомба. И цялата технология да се минимизира това и да се монтира бомбата върху ядрена бойна глава е друг въпрос. Пентагонът и анализаторите тук смятат, че Ким Чен Ун блъфира.

Именно! Питър, какво ще кажеш за времето, в което това се случва?

Напрежението тук се усилва стъпка по стъпка, най-вече защото проведоха ядрено изпитание. Изстреляха ракета, което представиха като сателит, но хората тук смятат, че беше разработка на технология за балистични ракети. И в резултат реакцията на Южна Корея бе да затвори промишлен комплекс, който управляваше съвместно със Севера. Тогава и военните бяха поставени под тревога. Ученията започнаха в понеделник и ще продължат месец и половина. Северна Корея нарича тези учения подготовка за нападение. И затова казаха, че са готови на превантивен ядрен удар, ако стане ясно, че САЩ и Южна Корея подготвят нападение над Северна Корея. Двете страни продължават да си разменят нападки и реториката се изостря.

Добре, ако това е истина какво ще значи за баланса на силите в региона?

Това ще е огромно, би променило всичко. Ако са развили ядрена бомба, която може да бъде монтирана върху балистична ракета това ще е заплаха, несъществуваща досега. Очевидно би било, че санкциите не са проработили. Напълно ще промени начина, по който Югът, САЩ и светът ще трябва да се отнасят със Северна Корея. 

 

Последни новини
Още от Новини