Изкуствен интелект срещу професионален Го играч

Програмата за изкуствен интелект на Google AlphaGo се изправя срещу професионален Го играч

Го Го

Пол Алън, Bloomberg: Ли Сидол се готви за битка. На 9 март на живо по интернет този професионален играч на Го от Южна Корея ще се изправи срещу програмата за изкуствен интелект AlphaGo в исторически двубой между човек и машина.

Ли Сидол, професионален Го играч: Казах, че съм изпълнен съм с увереност, защото вярвах, че все още е трудно за изкуствения интелект на компютрите да разчита човешките сетива, например интуицията. Въпреки това, докато слушах обясненията на алгоритъма, почувствах, че AlphaGo може и да успее да имитира човешката интуиция до известна степен.

Пол Алън, Bloomberg: Го е изключително сложна игра. В шаха, например, броят на възможните ходове обикновено е около 20 от позиция. В Го те са около 200, а броят на възможните конфигурации на дъската е повече от атомите във вселената. Ли не е сигурен, че ще спечели всички пет игри срещу Deepmind, но може би е твърде голям оптимист. Миналия октомври AlphaGo вече победи с 5:0 европейския шампион – първия път, когато машина побеждава професионален Го играч. На този етап проектът се превръща в нещо повече от игра. Много прочути мислители от Илон Мъск до Стивън Хокинг вече предупреждават за рисковете за човечеството, които произтичат от създаването на супер-интелект. Създателите на AlphaGo смятат самата технология за неутрална, но това, за което се използва зависи от обществото.

Демис Хасабис, CEO Google Deepmind: В Deepmind и в Google определено се тревожим за много от тези неща и се допитваме до лидерите на мисълта за ефектите и как системата да се използва за доброто на много хора и как да бъде благоприятна за обществото.

Пол Алън, Bloomberg: Победителят ще се прибере с $1 милион, въпреки че е малко вероятно AlphaGo да прояви алчност. 

 

Последни новини
Още от Новини