БЕХ ще преговаря за заем с Bank of China, Ваnса IMI S.p.A и J.P. Morgan Securities

Целта е да бъдат набрани до 650 млн. евро

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще покани за преговори за заем консорциума между Ваnса IMI S.p.A. - London Branch, Bank of China Limited - Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities, съобщиха от холдинга. Офертата за мостово финансиране на трите финансови институции беше одобрена от комисията за оценка по процедурата за нов заем, в която до края участваха два консорциума от банки. 

Мостовото финансиране е за срок до 12 месеца, без обезпечение и ще бъде рефинансирано чрез последващо пласиране на облигационна емисия. Целта е да бъдат набрани до 650 млн. евро, които ще бъдат използвани за покриване на дефицита в енергийния сектор, съобщава Investor.bg.

Със средствата от мостовото финансиране БЕХ ще плати натрупаните задължения на Националната електрическа компания (НЕК) към „AES Гълъбово" и „КонтурГлобал". Това беше едно от условията да бъдат намалени цените за разполагаемост на двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн.

По този начин НЕК ще пести по 100 млн. лева на година до края на срока на договора за изкупуване на електроенергия при преференциални условия. Споразумението затова беше подписано още миналата пролет, но държавният енергиен холдинг досега не успя да намери нужните средства, за да финализира работата по него.

НЕК дължи към 900 млн. лева на двете централи. Те от своя страна имат задължения от малко под 400 млн. лева за "Мини Марица-изток".

с цел влизане в сила на намалението на цените по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия и покриване на задълженията на централите към „Мини Марица-изток“ ЕАД.

От БЕХ допълват, че запазват правото си да покани за водене на преговори за сключване на договор класирания на второ място консорциум във всеки един момент.  

Последни новини
Още от Новини