Войната в Сирия възлиза на $4,5 млрд. на месец

Разходите се очаква да скочат до $1,3 трлн., ако войната продължи до 2020

Снимка: Michael Luongo/Bloomberg Снимка: Michael Luongo/Bloomberg

В навечерието на петата годишнина от гражданската война в Сирия неправителствената организация World Vision направи нови изчисления за разходите в следствие на конфликта. Според нея войната коства всеки месец по $4,5 млрд. (около 4,1 млрд. евро) само под формата на пропуснати икономически шансове. За хората в страната и за повечето бежанци това значи „живот с все по-малко ресурси, все по-високи дългове и повече причини за бягство“, предава Investor.bg

През последните пет години гражданската война коства на сирийската икономика загуби за 275 млрд. евро, казва World Vision в доклад за настоящите и предвидимите загуби за Сирия, Ливан, Йордания и Турция, който е изготвен съвместно с консултантската компания Frontier Economics. „Загубените пари" никога „няма да се възстановят и няма да бъдат инвестирани в образованието, здравеопазването, добрите условия на живот и сигурно бъдеще за децата“, пише в доклада.

„Смята се, че ако войната продължи до 2020, разходите ще скочат до $1,3 трлн.", казва се в доклада. Загубите отразяват и страданията на населението. „Зад всеки долар, зад всяка статистика, зад всеки процент се крие дете - дете, което не е в състояние да ходи на училище, което е принудено да си ляга гладно, дете, което не получава необходимата медицинска помощ, и дете, което няма приличен покрив над главата си“, пише още World Vision.

Средната продължителност на живота в Сирия е паднала с 15 години от началото на войната. В Ливан и Йордания пък бежанците от съседната страна едва могат да намерят възможност за работа и препитание. „В отчаянието си много семейства трябва да вземат сериозни решения – става дума за ранен брак и детски труд, само за да може да оцелее семейството", казва World Vision. Децата „се пращат сами по пътя към Европа, тъй като цената на нелегалната имиграция за цялото семейство е твърде висока", пояснява още организацията.

Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 първоначално с мирни протести срещу президента Башар ал-Асад. Те обаче бързо се разраснаха в гражданска война, в която според ООН живота си са изгубили над 260 хил. души. Половината от населението на държавата вече са бежанци. В момента има примирие, но то е крехко, а преговорите ще продължат тази седмица.

 

Последни новини
Още от Новини