В средата на 2016 започна строителството на ТАР

Договорите за строителство на съоръженията са подписани преди дни

Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg Снимка: Dado Galdieri/Bloomberg

Строителството на сухопътната част на Трансадриатическия газопровод (TAP) ще започне навреме – от средата на 2016, става ясно от съобщение на сайта на проектната компания, предава Investor.bg. Преди дни са били подписани договорите за строителството на съоръжението на територията на Гърция и Албания.

Консорциум между италианската Bonatti и гръцката J&P Avax ще построи два от лотовете на TAP с дължина от около 360 километра на гръцка територия – между Кавала и албанската граница.

Участъкът между Кипои и Кавала, чиято дължина е 185 километра, е поверен на Spiecapag от Франция. Компанията ще изгради и двата участъка на албанска територия, чиято обща дължина е 215 километра.

Spiecapag ще изгради и връзката между TAP и Трансанадолския газопровод (TANAP) на гръцко-турската територия.

Част от дейностите, записани в договорите на компаниите за планиране, доставка и строителство, започват веднага, а друга част ще бъдат започнати през второто тримесечие на годината. Така фактическото строителство ще може да започне от средата на годината.

Общата дължина на сухопътната част на TAP е около 860 километра. Трасето ще бъде изградено с тръби с диаметър от 1,2 метра. Трасето е разделено на пет лота – три в Гърция и два в Албания. 

ТАР е част от плановете за Южния газов коридор, по който ще идва газ от Каспийско море до Европа. Проектът е подкрепян от Брюксел и цели диверсификация на доставките на суровина на Стария континент. 

Последни новини
Още от Новини