Урок по парична политика от Япония за ЕЦБ

Главният икономист за ING Карстен Бжески и главният инвестиционен директор в JP Morgan Asset Management съветват вместо парична политика правителствата да се фокусират върху фискалните разходи, структурните реформи и данъчната политика

Робърт Мишел (в ляво) и Карстен Бжески (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Робърт Мишел (в ляво) и Карстен Бжески (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разкажете за йената и Япония. Карстен, Япония трябваше да бъде великият финансов експеримент. Не работи, не върви по план.

Мисля, че това е лошо предупреждение за г-н Драги. Защото показва, че тази свръх разхлабена парична политика не работи. Нужни са структурни реформи и делевъриджинг. А в остаряваща икономика с толкова много дълг това показва ограниченията на паричната политика.

Но какво ще последва? Много хора идват тук и са разочаровани от паричната политика, но нямаме друг избор.

Напротив, имаме. Повече фискални разходи от една страна. От друга, можем да повърнем и да се изправим пред продължителен период на нисък растеж.

Или разхлабваш имиграционната политика, намаляваш данъците, все неща, които са по-стимулиращи. Мисля, че проблемът на въвеждането на отрицателни лихви е, че определено лошо поведение бива вкопавано.

От банките ли?

От всички. Маржовете по нетните лихви на банките определено ще паднат. Също когато говорим за японският вече няма сейфове за продажба в Япония, всички бяха разпродадени на дребно. Говорихме със човека, управляващ бизнеса ни с фиксиран доход та, - той си купи сейф, но се увери, че е огнеупорен. Светът може да запада, но проклет да бъде ако парите му изгорят с него.

Значи и двамата сте против хеликоптерните пари? Толкова много е писано за тях – това ще бъде начин да се активира инфлацията моментално.

Но още не е потръгнала. Трябва ви нещо от страната на търсенето. От страната на предлагането нещата са там. Какво ще кажете за малко фискално харчене, малко реформи и малко по данъците?

Можете да продадете хеликоптерните пари като ваучер по потреблението, който изтича, след няколко седмици. Но ще бъде еднократно събитие.

Но фискална експанзия няма на практика никъде по света. Защо? Твърде обсебени от остеритета ли сме в Европа? Това ли ни задържа?

Мисля, че забравяме за знаменателя, а той се нарича растеж. На германските облигации доходността им е отрицателна. Там хората замерят с пари финансовия министър.

 

Последни новини
Още от Новини