С 25,4% се срина износът на Китай

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg News, 08.03.2016

Стивън Енгъл, Bloomberg News. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стивън Енгъл, Bloomberg News. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китай огласи търговските си данни за февруари. Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg News в предаването Trending Business.

 

Имаме ексклузивни новини от Китай. Разполагаме с данните за експорта и импорта на страната. Търговският баланс на Китай спада значително. През февруари износът се срива с 25,4% на годишна база. Да, в момента сме в сезона на промените, но това представяне е много под средно-очакваното в икономическото проучване на Bloomberg, което прогнозира 14,5% спад. Сривът на годишна база е 25.4% през февруари, измерено в долари. Предходният месец спадът бе 11.2%. Февруари отбелязва почти двойно смъкване. Вносът е също по-зле представящ се от очакваното, но все пак не толкова, като износът.

Вносът в доларово изражение на годишна база през февруари спада с 13,8%, а очакванията бяха за 12%.

Това са фактите. Намали се търговският излишък на Китай, сви се разликата. Ножицата през януари беше 63.3 млрд. долара, а сега се е свила до 32,59 млрд. долара. Експортът е надолу, но вносът се представя с малко по-добре, въпреки че също спада леко. Това е важна промяна, спрямо това, което очаквахме. Очаквахме търговско салдо от 51 млрд. долара, а той е 32,59 млрд. долара.

Като обобщение, и в доларово изражение, и изразено в юани, виждаме истински срив на експорта до 25,4% на годишна база.

Последни новини
Още от Новини