Растежът в еврозоната в края на 2015 е задвижван от потребление и инвестиции

Най-бърз прираст през четвъртото тримесечие бележи Швеция

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

По-големите разходи на домакинствата и правителствата помогнаха на икономиката на еврозоната да запише 11-тото си поредно тримесечие с растеж, въпреки че нетният износ пострада на фона на забавянето в Китай и другите развиващи се пазари, пише Investor.bg, цитирайки Bloomberg.

Потреблението в частния сектор се покачи с 0,2% в периода октомври-декември, докато това на публичния сектор се разшири с 0,6%, показват ревизираните данни на европейската статистическа служба Евростат. Брутообразуването на основен капитал расте с 1,3%, а износът – с 0,2%.

Икономиката на 19-членния валутен блок е нагоре с 0,3% на тримесечна и 1,6% на годишна база – с толкова, колкото показаха експресните оценки от 12 февруари. Инерцията от предишния период се запазва.

Данните идват ден преди горещо чаканата среща на Европейската централна банка във Франкфурт. В четвъртък се очаква нейният Управителен съвет да обяви още стимули в опит да повиши инфлацията в еврозоната.

Регулаторът на банките в блока прогнозира ръст в региона от 1,7% и ускоряването му до 1,9% през 2017 г. Но икономистите очакват Марио Драги и компания да ревизират оценките си вдругиден.

Въпреки че спадът в цената на петрола и другите суровини увеличи реалните доходи в еврозоната, с което се стимулира частното потребление, а оттам – и растежът, далечни страни от ранга на Саудитска Арабия, Русия и Канада страдат от срива в цените на суровините. Китайската икономика се забави, което в резултат се отрази на други развиващи се пазари, включително и на еврозоната.

Същевременно растежът в 28-членния Европейски съюз се покачва с 0,4% на тримесечна и с 1,8% на годишна база.

Най-бърз прираст през четвъртото тримесечие бележи Швеция – от 1,3% спрямо третото тримесечие и от 4,5% в сравнение с четвъртото на 2014 г.

По годишен ръст следват Словакия (+4%), Чехия (+4%), Румъния (+3,8%), Португалия (+3,7%), Испания (+3,5%) и Унгария и България с по 3 на сто.

Годишният темп на прираст на българския брутен вътрешен продукт е над средния за ЕС, а за цялата 2015 г. - на 7-годишен връх.

Спрямо третото тримесечие на 2015 г. след Швеция по ръст са икономиките на Полша и Румъния, които напредват с по 1,1 на сто.

Спад Евростат регистрира в Хърватия (-0,5) и Латвия (-0,3%), докато този в Чехия не помръдва в сравнение с периода юли-септември.

Последни новини
Още от Новини