Кой може да е двигателят за растеж на японската икономика

Коментар на Сейджиро Такешита, професор по мениджмънт в University of Shizuoka

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сейджиро Такешита, професор по мениджмънт в University of Shizuoka, коментира пред Bloomberg японската икономика, отрицателните лихви и Абеномиката.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Имате ли притеснения сега? Не можете да кажете със сигурност, че отрицателните лихви не са проработили, защото е твърде рано, но какви са впечатленията ви?

Сейджиро Такешита, професор по мениджмънт в University of Shizuoka: Това, което наистина имаме нужда да видим, е не само финансова политика, но и раздвижване от страна на корпоративния сектор. Той трябва да започне да инвестира, иначе населението няма да харчи. Нека не забравяме, че японските потребители са изключително предпазливи и консервативни. Всъщност не склонността към потребление, а към спестяване се повишава. Именно това е сигнал за психологическото им състояние сега. Имаме нужда да видим развитие на износа и корпоративни разходи, което ще задвижи цикъла на японската икономика. Следователно капиталовите разходи вероятно са най-важният фактор от гледна точка на бъдещето на икономиката на Япония.

Ришаад Саламат, Bloomberg: Какво трябва да се направи? Ясно е, че много се говори за реформи, но малко се действа.

Сейджиро Такешита, професор по мениджмънт в University of Shizuoka: Това е вярно от части заради структурните особености. Отворените иновации са доста трудни за осъществяване в страната. Много компании все още са насочени навътре и не са изобщо отворени. В същото време американският начин на управление не работи в японските организации. Затова е много, много трудно. Тези компании наистина трябва да осъществят процеса на трансформация. И друга причина за намесата на Абеномиката като отслаби йената и насърчи възможностите за износ, е да даде време на компании да направят съответните действия. Заради трусовете на пазарите и съмненията за бъдещ растеж тези японски компании в действителност не инвестират много и това е причината поради която не виждаме циклични промени в Япония.

Ришаад Саламат, Bloomberg: С вас говорим често и винаги казвате, че Япония трябва да промени своя двигател на растежа. Абеномиката трябваше да направи именно това, след това виждаме опитите на BoJ да го постигне.

Сейджиро Такешита, професор по мениджмънт в University of Shizuoka: Вярно е, BoJ се опита да направи цялостни промени и тя изигра всичките си карти според мен. Но шансовете са в корпоративния сектор, където не се прави достатъчно сега. Траекторията на третата стрела на Абе e много по-голяма от тези на първите две. Така че е твърде рано да се вземе крайно решение, но е видно, че популярността на Абеномиката намалява, защото не виждаме цикълът на растеж да се задвижва. Трябваше да стане така, че първата стрела да повлияе на втората, която да има положителен ефект върху третата, но за съжаление не виждаме тази връзка и това е сред причините траекторията да е непозната в момента и това създава притеснения сред японците. 

 

Последни новини
Още от Новини