Как да тълкуваме данните за БВП на Япония през Q4?

Изуми Дивелиър, икономист в HSBC за Япония, в предаването „First Up” по Bloomberg TV

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изуми Дивелиър, икономист в HSBC за Япония, коментира данните за БВП на Япония през четвъртото тримесечие на 2015. Тя разговаря с Ивон Ман в предаването „First Up” по Bloomberg TV.

По-добре от очакваното, но все още сме в период на икономически спад. Данните са малко по-оптимистични, но Вие не очаквахте промяна.

Когато твоите критерии са толкова ниски, очакванията ти за потенциален растеж на икономиката също са толкова ниски. Лесно е да погледнем на тези данни и да ги наречем изненадващи, но мисля, че добрата новина тук е свързана с по-силен ръст на инвестиции, отколкото очаквахме. Прогнозирахме също, че стоковите запаси ще продължат да спадат. Въпреки това, ако погледнем представянето в сектора на услугите през януари, реално не се наблюдават признаци, че икономиката ще набере инерция през първото тримесечие на годината. Мисля, че данните за вътрешното потребление все още са притеснителни. Все още не виждаме голямо раздвижване на потреблението от началото на годината.

Поглеждайки екпертните оценки на Bloomberg за ръста на БВП на Япония на месечна база. Икономиката се свива за второ тримесечие от началото на годината. Ще продължи ли тази тенденция и можем ли да навлезем в техническа рецесия?  

Да, мисля, че е възможно. Ако погледнете данните за индустриалното производство през януари... те сочат подобряване на активността в сектора, но производителите очакват голямо свиване на продукция през февруари. В този смисъл мисля, че съществува риск от още едно тримесечие на икономическо свиване.

Икономиката все още се свива, а както знаем предстои срещата на Японската централна банка скоро. Това подпомага ли или пречи на решението за допълнително понижаване на лихвените проценти?

Мисля, че много от очакванията са насочени към действията на ЯЦБ и това, че ще предприемат допълнителни мерки, по-специално може би заради реакцията, че навлизането на икономиката в негативна територията не оправда очакванията. Въпреки това, мисля, че фокусът пада повече върху фискалната политика. Що се отнася до Японската централна банка не смятаме, че лихвените проценти ще бъдат намалени до още по-негативна стойност, но също така не смятахме, че ще се случи подобно движение и през юли. Изминал е по-малко от месец откакто Японската централна банка премина към тази нова политика, а паричният пазар все още се опитва да намери равновесната си точка. Мисля, че е твърде рано за нови действия от страна на Японската централна банка. Смятам, че ще видим повече мерки от правителството, евентуални фискални стимули и отлагане повишаването на ДДС през април 2017, което ще подпомогне възстановяването на икономиката.

 

Последни новини
Още от Новини