Chevron ще съкрати бюджета си с поне 17% през следващите 2 години

Част от намаляването на разходите ще дойде с приключването на строителни проекти в цял свят

Снимка: Noah Berger/ Bloomberg News. Снимка: Noah Berger/ Bloomberg News.

Американският производител на петрол и природен газ Chevron обяви във вторник, че ще намали бюджета си с поне 17% през следващите две години, за да спести средства, докато цените на петрола остават на около 10-годишно дъно, предаде Investor.bg.

Намеренията на една от най-големите петролни компании в света подчертават тревогите в петролната индустрия. Изпълнителните директори се опитват да се преборят с последиците от ниските цени на петрола, които според много прогнози ще бъдат под 50 долара за барел поне до края на десетилетието.

Chevron планира да вложи между $17 млрд. и $22 млрд. годишно през 2017 и 2018. За 2016 компанията вече обяви, че ще инвестира $26,6 млрд.

„Условията в индустрията в момента са трудни предвид ниските цени на петрола и природния газ“, каза главният изпълнителен директор на Chevron Джон Уотсън в изявление преди годишния инвеститорски ден на компанията в Ню Йорк. „Вярвам, че пазарите ще се подобрят и ще сме добре позиционирани, когато това се случи.“

Част от намаляването на разходите ще дойде с приключването на строителни проекти в цял свят, включително големи проекти за втечнен природен газ в Австралия и Ангола, както и петролни проекти в Мексиканския залив.

В понеделник вечерта Chevron съобщи, че е започнал производството на втечнен природен газ от находището Gorgon в западна Австралия и ще стартира доставки през следващата седмица. Това е сериозен напредък в дългоотлагания и излязъл по-скъп от очакваното проект.

Мениджърите на Chevron потвърдиха ангажимента на компанията да плати дивидент на стойност $1,07 на акция за тримесечието, добавяйки, че планира да ограничи увеличаването на дълга след тази година.

Chevron вече намали бюджета си за тази година с над 24%, но ходът във вторник сигнализира, че ще бъдат нужни още съкращения, най-вече в защита на дивидента, който е топ приоритет на мениджърите.

Chevron плаща дивидента си отчасти с дълг. Макар че мениджърите миналата есен представиха план за покриване на дивидента чрез парични потоци преди следващата година, този план изисква цените на петрола да са около $50 за барел, което с около десетина долара повече от сегашните нива.

Акциите на Chevron, които в понеделник затвориха на ниво от $90,65, отчитат ръст от около 1% от началото на годината.

Последни новини
Още от Новини