Английската банка предлага допълнителна ликвидност

Британската банка обяви три допълнителни репо-операции заради Brexit

Марк Карни, управител на Bank of England (BOE). Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Марк Карни, управител на Bank of England (BOE). Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Bank of England (BOE) заяви, че ще предложи допълнително ликвидност за банките около референдума за оставане или излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Централната банка ще предложи три допълнителни индексирани дългосрочни репо-операции в седмиците около гласуването, насрочено за 23 юни, като увеличи общия им брой за месеца до четири, като обичайният брой е една. Това се казва в изявление, публикувано на интернет страницата на институцията.

Този ход е предпазна мярка, за да се гарантира продължаването на гладко функциониране на стерлинг-пазарите и не е в отговор на конкретни опасения за евентуален стресиращ ефект върху ликвидността около референдума, твърди източник, запознат със ситуацията, пожелал да остане анонимен, тъй като обсъждането на материята е поверително.

„Изглежда, че BOE стъпват доста предпазливо", заяви Орландо Грийн, стратег по фиксирания доход в корпоративното и инвестиционно банкиране на Credit Agricole SA в Лондон. „Има вероятност за значително ниво на нестабилност заради пътешествието в неизвестното, ако се осъществи сценария „навън“ при вота за Brexit. За това BOE иска да предложи допълнителна подкрепа за банките".

Заявката на Карни

Управителят на Английската банка Марк Карни трябва да се яви пред парламентарната финансова комисия на Великобритания, за да говори за икономическите и финансови ефекти от членството в ЕС. Изявлението на BOE е ранен поглед върху планираните действия на централната банка, които институцията пази за извънредни ситуации. Въпреки че Английската банка не обяви допълнителни действия, свързани с ликвидността, преди референдума за независимост на Шотландия през септември 2014 г., по-късно разкри плановете си за спешни действия, целящи изпомпване на пари във финансовата система в случай на разпадане на Великобритания.

„Банката ще продължи да следи внимателно пазарните условия и ще ревизира непрекъснато своите действия“, заявяват от централната банка. Английската банка „е готова да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо“.

Допълнителните операции ще бъдат проведени на 14 юни, на 21 юни и на 28 юни и ще бъдат в допълнение към редовните месечни ILTR операции. Централната банка ще продължи да предлага застраховка на ликвидността и чрез другите свои инструменти през целия визиран период, каза Карни.

"Ясно е, че банката не иска да бъде обвинена, че е заспала зад волана и представя своя План Б, за да се гарантира, че при необходимост, банките ще имат висока ликвидност", заяви Джейсън Симпсън, стратег в Societe Generale SA в Лондон.

Последни новини
Още от Новини