Китай заложи по-висок дефицит и по-нисък растеж за 2016

Понижаването на задлъжнялостта остава за по-късен етап

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Ежегодният Конгрес на Народната партия в Китай започна на 5 март. На Конгреса  всяка година се събират около 3000 от най-влиятелните официални лица в страната, а през тази година ще бъде съставен новият 5-годишен план.

Конгресът ще продължи около 10 дни, но вече бяха поставени някои от основните цели пред китайската икономика за 2016.

Икономическият растеж

Целта за икономически растеж през 2016 между 6,5% и 7% е малко под целта за растежа през 2015, когато властите заложиха 7%. Освен това целта не е фиксирана, а представлява диапазон, което дава на правителството малко повече свободно пространство.

„Рискът е, че това е изключително изискваща цел и вече на пазара е налице сериозен скептицизъм по отношение на това къде се намира реалният растеж на китайската икономика. Много хора считат, че растежът е по-нисък от 6,5%. При поставянето на толкова амбициозна и изискваща големи усилия, за да бъде постигната цел, съществува риск да се увеличи недоверието в официалните данни за растежа“, каза Том Орлик, анализатор от Bloomberg.

Паричното предлагане

Целта за увеличение на паричното предлагане, измерено с паричния агрегат М2, е за ръст от 13%, което означава, че кредитирането трябва да се увеличи. Заложеният в паричното предлагане ръст е по-висок спрямо 2015, когато целта за ръст беше в размер на 12%.

Бюджетният дефицит

По отношение на фискалната политика, през миналата година китайското правителство целеше бюджетен дефицит в размер на 2,3% от БВП, докато през тази година целта е бюджетният дефицит да достигне 3%.

Новините от Конгреса до момента сочат натам, че в Китай ще има повече парични и фискални стимули, но проблемът със задлъжнялостта остава на заден план.

„Правителството явно показва, че цели по-висок ръст в кредитирането и по-бавен ръст на БВП. Намаляването на дълговете остава за по-късен етап“, каза Том Орлик.

 

Последни новини
Още от Новини