Алън: Неустойките по австралийските лоши кредити ще нарастнат до $5.8 млрд. до 2018

Те вече са с 9.3% нагоре спрямо 2014 до $2.8 млрд, съобщи журналистът от Bloomberg Пол Алън

Пол Алън Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пол Алън Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много се говореше за скъпият австралийски жилище пазар, но тук основната грижа са корпоративните заеми.

Точно така. И по-конкретно, Ивон, добивния, земеделския и млекодобивния сектори са разглеждани. Проучването прогнозира, че неустойките по лошите кредити ще нараснат до $5.8 млрд. към 2018 и това ще бъде най-високото ниво от осем години. А неустойките в момента арстат. Вече са с 9.3% нагоре спрямо 2014 до $2.8 млрд. Всички вярват на Bloomberg за историята и анализаторите смятат, че растежът на печалбите също ще се понижи за същия период. Очакват да бъде с по 4.2% по-нисък всяка година до 2018. И има още един фактор, спомагащ инерцията – застрахователната премия по дълга също е нагоре и по-конкретно с 59 базисни пункта до 142 базисни пункта. Въпреки всичките тези лоши новини акциите на всичките четири най-големи банки се повишиха тази сутрин. Исторически те бяха много скъпи и загубиха много от стойността си през последната година, затова, Ивон, тук мнозина виждат добра възможност за покупка.

И още един проблем, Пол – австралийският финансов регулатор ще съди ANZ за манипулиране на лихвите и тази проверка може да се разрасне до големите банки.

Да, това е история от петък следобед, когато регулаторът ASEC каза, че ще съди ANZ за граждански нарушения, когато установи, че банката е търгувала лихвата по суаповете на банковите ценни книжа или местния еквивалент на LIBOR в 44 отделни дни между 2010 и 2012 по начин, който манипулираше пазара. ANZ отрича всичко това, но регулаторът разширява проверката си към другите три големи банки и един адвокат също въвежда колективен иск.  

 

Последни новини
Още от Новини