Активи на стойност 62,1 млрд. евро е изкупила ЕЦБ през февруари

Вложенията в ДЦК и дълг на агенции се покачват с 53,4 млрд. евро

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller\Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) закупи активи за 62,1 млрд. евро през февруари. Това е 12-ият пореден месец на програмата й за количествени улеснения, които досега не помагат на централните банкери в опита им да повишат инфлацията до заложената цел, пише Bloomberg.

Вложенията в публичен и частен дълг нарастват до 774 млрд. евро, показват данните, поместени на сайта на базирания във Франкфурт кредитор.

Вложенията в държавни ценни книжа и дълг на агенции се покачват с 53,4 млрд. евро през февруари. Закупените обезпечени облигации са със 7,78 млрд. евро повече, докато вложенията на банката в ценни книжа, обезпечени с активи, са нагоре с 985 млн. евро, съобщава Investor.bg.

Припомняме, че централната банка изкупува активи за средно 60 млрд. евро на месец, тъй като се опитва да възстанови инфлацията в 19-членния валутен съюз.

Банкерите ще преразгледат количеството и ще обсъдят други стимулиращ мерки, когато се срещнат във Франкфурт на 9 и 10 март.

През февруари дефлацията в еврозоната бе 0,2%, а в четвъртък се очаква ЕЦБ да ревизира макроикономическите си прогнози. Те пък могат да разкрият, че моментът, в който инфлацията ще се доближи до целта от близо, но малко под 2%, се отдалечава във времето.

Почти всеки анкетиран от Bloomberg икономист очаква лихвата по депозитното улеснение на ЕЦБ да бъде понижена още, а една трета от запитаните смятат, че банката ще преразгледа програмата за покупка на активи.

Последни новини
Още от Новини