Китай планира да стане още по-голяма технологична сила

Чрез използването на технологиите правителството цели насърчаването на икономическия растеж

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Китай има за цел да се превърне в световен лидер в напреднали индустрии като тези за чипове, роботика, авиационна техника и сателити. Решението е част от плана на правителството за развитие на страната между 2016 и 2020 г., предава Investor.bg, позовавайки се на Ройтерс.

В рамките на новия проект за петгодишен план за развитие, представен в събота, Пекин заяви, че иска да използва интернет, за да насърчи забавящата се икономика и да превърне Китай в голяма киберсила.

Азиатската държава си поставя за цел да увеличи разходите си за проучвания и развитие до 2,5% от БВП за този петгодишен период. За сравнение между 2011 и 2015 г. сумата възлизаше на 2,1% от БВП.

Иновацията е основната движеща сила за развитието на страната, обяви премиерът Ли Къцян в реч в началото на годишната парламентарна сесия.

Китай се надява, че този ход ще ѝ помогне да насърчи и други традиционни области на икономиката, като ги направи по-ефективни. Всичко това има за цел да помогне на Китай да се справи с укрепването на своята икономика, която забавя своя темп на растеж, както и да подпомогне прехода към модел на растеж, който е насърчаван повече от услугите и потреблението, отколкото от износа и инвестициите. Тази политика, известна като “Internet Plus”, също така се отнася до образованието, правителството и здравеопазването.

Тъй като технологиите вече проникнаха във всеки един слой на китайския бизнес и на обществото, контролирането на тези технологии се превърна в ключов приоритет за властите. Сред целите на Китай е да има по-силна позиция в международното управление на мрежата, но и по-добра национална сигурност.

Откакто президентът Си Дзинпин дойде на власт в началото на 2013 г. правителството започна да се намесва все повече в управлението на интернет, използвайки го за контролиране на общественото мнение и отстраняването на антикомунистическите настроения в мрежата. От плана става ясно, че страната ще “засили войната си срещу враговете на суверенното онлайн пространство и ще увеличи контрола върху обществените нагласи онлайн”. 

Последни новини
Още от Новини