Инвестициите в бизнес имоти след кризата най-много в Северна Америка

Ръста на много от водещите пазари на бизнес имоти по света бе подкрепен бе подкрепен от частните инвестиции

Торонто, Канада Снимка: James MacDonald/Bloomberg Торонто, Канада Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Северна Америка е била водещата дестинация за инвестиции в първокласни бизнес имоти за периода след финансовата криза (2009-2015 г.), сочат данните на консултантската компания Knight Frank, включени в последния доклад на компанията за концентрацията на богатството The Wealth Report 2016, предаде Investor.bg.

Обемът на инвестициите в региона достига близо 1,4 трлн. долара за периода. Следва Европа с 1,3 трлн. долара, а на трето място е Азиатско-тихоокеанският регион с 802 млрд. долара. Останалите региони са привлекли 62 млрд. долара.

Частното богатство е изиграло огромна роля за ръста на голяма част от водещите световни пазари на бизнес имоти. Едновременно с разширяването на обхвата на инвеститорите се е разширил и техният географски фокус, посочва се в доклада.

Може да звучи иронично, но кризата, която причини сериозен макроикономически срив, всъщност се е оказала доста ползотворна за пазара на бизнес имоти в глобален мащаб. Комбинацията от слаб растеж, ниска инфлация и ниски лихви е предизвикала пренасочването на огромен обем от капитали към сектора на фона на слабото представяне на основните активи – акции и държавни облигации, подчертават експертите.

В дъното на икономическия цикъл през 2009 г. инвестициите в бизнес имоти в глобален мащаб достигат 216 млрд. долара, сочат сочат данни на Real Capital Analytics, които са ползвани за изчисленията в доклада. Само за една година глобалните инвестиции отчитат ръст от 67% до 362 млрд. долара, а четири години по-късно обемите вече надвишават 700 млрд. долара, пише в документа.

Делът на инвестициите на частен капитал на пазара на бизнес имоти в световен план обаче остава относително устойчив през последните години – 23,4% през 2009 г., като достига 26,4% от общия обем на инвестициите през 2015 г. Ако през 2009 г. институционалните инвестиции в бизнес имоти са възлизали на 162 млрд. долара, а частните – 54 млрд. долара, през 2015 г. това съотношение е вече 539 млрд. долара срещу 178 млрд. долара.

Най-висок е делът на трансграничните инвесиции на инвеститорите от Азия, особено от Китай и Близкия изток.

Лондон е най-предпочитаната дестинация за инвестиции в първокласни бизнес имоти и т.нар. „трофейни активи“ в глобален мащаб. С огромен потенциал за развитие са градовете в Германия, както и Сан Франциско и целият Западен бряг на САЩ и водещите градове на Австралия.

Последни новини
Още от Новини