Част от страните в ЕС ще вървят все по-плътно заедно, каза Меглена Кунева

България трябва да изпълни няколко условия, за да влезе уверено в сърцевината на Европейския съюз, заяви вицепремиерът

Снимка: Stephen Shaver/Bloomberg News Снимка: Stephen Shaver/Bloomberg News

България не може да стои наполовина вътре, наполовина вън от Европейския съюз (ЕС), защото той все повече ще се разделя на по-бърза и по-бавна скорост, заяви в ефира на БНР вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, пише Investor.bg.

По думите ѝ ще има група страни, които ще вървят все по-плътно заедно.

Трябва да изпълним няколко условия, за да можем уверено да влезем в сърцевината на ЕС, която има определящо значение за стабилизацията на нашия регион, коментира още Кунева.

Тя обяви проектозакона за антикорупцията за структороопределящ и смята, че той е тест за нормален политически живот, който получава широко обществено одобрение. 

Според нея хората гледат с надежда, нетърпение и доза съмнение на това дали политиците този път ще се справят. Кунева допълни още, че няма как обществото да върви напред, ако власт означава обогатяване.

Министърът на образованието и науката твърди, че няма закон, който да реши всички несправедливости в една страна.

"Нетърпението да видим резултати и доказана справедливост е достигнало толкова високи степени, че няма политик, който да може да му устои, ако иска да остане в политиката, а не просто да си купи нов джип", посочва още тя.

Според Кунева младите хора напускат България именно поради липсата на справедливост и фактът, че държавата не е уредена. Самият закон за антикорупцията предлага силен текст, смята Кунева. Тя е категорична, че „нямаме право да се отказваме по средата на пътя“, защото този закон може да отведе България към по-силно бъдеще.

"Най-важно е големите теми да се разпознаят от всички. Ако опозицията направи това, тя няма да бъде по-малко опозиция", коментира вицепремиерът. 

Последни новини
Още от Новини