Без частни самолети вече? Президентът на ФИФА летя с EasyJet

Джани Инфантино обеща да намали разходите на организацията

Снимка:  Alessandro Della Bella/Bloomberg Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Президентът на ФИФА обеща да намали разходите на глобалния футболен орган и да предаде спестяванията на страните-членки, пише Bloomberg. Затова на първото си пътешествие в чужбина Джани Инфантино си закупи билет от EasyJet, една от най-нискотарифните компании в Европа.

Контрастът с предшественика му Сеп Блатер е огромен. По времето на Блатер, чието седемнадесетгодишно управление приключи с етични скандали, ФИФА имаше репутация по цял свят като организация, не щадяща пари по старшите си членове, които летяха в първа класа, бяха возени в лимузини и получаваха щедри джобни. Блатер предпочиташе да пътува с личен самолет.

„Дойдох с EasyJet просто защото беше най-добрата опция,” каза Инфантино на репортерите. Той летя от Женева до Бристол в Обединеното кралство, след като се сбогува с бивши колеги във УЕФА. После отпътува за Кардиф, Уелс, където ще присъства на заседание на управителния орган на световния футбол. „Винаги вземам най-лесната и най-добра опция за себе си.”

Свиването на разходите беше ключова тема в кампанията на Инфантино, както и обещанията да удвоява бюджетите на всичките 209 асоциации във ФИФА до $5 млн. на всеки четири години, както и да даде $40 млн. на шестте регионални конфедерации.

Комитетът по компенсациите на ФИФА вече е решил, но още не рзкрил, заплатата на Инфантино. Ще заработва по-малко от главния си секретар след като реформите бяха прокарани миналата седмица, които ще отделят политическия отдел на ФИФА от търговските й операции.

„Мога да кажа само, че бях избран от конгреса на ФИФА да управлявам организацията, а не да бъда заместник на главния секретар.”

Последни новини
Още от Новини